Najčešći muški problemi tokom seksa: Za sve postoji rješenje

Što je više povjerenja, manje će biti problema i u krevetu. Riješite se stresa

15973 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanska stručnjakinja za seks i veze Tracey Cox izdvojila je četiri najčešća problema s kojima se susrijeću muškarci u seksu, a za njih ima rješenje.

1. Problemi s erekcijom

Gotovo svaki muškarac do 40. godine doživi problem s erekcijom. Uzroci mogu biti fizičke i psihološke prirode. Previše alkoholnih pića, iscrpljenost, tjeskoba i stres samo su neki od potencijalnih krivaca.

"Problemi u odnosu između partnera mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju. Ako se ne slažete izvan spavaće sobe, teško da će muškarac i u njoj biti opušten", objašnjava Cox.

Ako se tako nešto dogodi jednom ili dvaput, ne treba brinuti. Ali, ako se uspaniče, kao što muškarci to često rade, to bi se moglo ponoviti. Važno je utvrditi je li problem fizički ili psihološki. Ako se prilikom buđenja ujutro javlja erekcija ili se postiže za vrijeme masturbacije, uzrok je onda vjerojatno psihološki.

"Isključite sva moguća medicinska stanja. Ako se ustanovi da je problem na nivou psihe, ne očajavajte. Ne shvatajte to lično. Razgovarajte s partnerom, a za vrijeme 'akcije' ako dođe do toga, nemojte se praviti kao da niste vidjeli. Pronađite način da ga oraspoložite i da takvu atmosferu učinite prirodnom i zabavnom, kako se ne bi osjećao loše", savjetuje Cox.

Dajte mu do znanja da se ne brinete oko toga. Ako on shvati da niste toliko zabrinuti, to je manja vjerojatnoća da će se tako nešto ponavljati.

2. Ne da može doživi orgazam

Žene su navikle da ponekad ne dožive orgazam, ali ne i muškarci. Zato je takva situacija često šok za oboje.

"Žene u tom slučaju misle da s njima nešto nije u redu, da ih dovoljno ne privlače ili slično. Potencijalnih razloga je mnogo. Može biti da je prethodno pio alkohol, da je reakcija na neke propisane lijekove ili je jednostavno previše puta doživio orgazam i dosegao 'limit' - kaže Tracey.

Uzrok može biti stres, strah od potencijalne trudnoće i osjećaj tjeskobe zbog drugih problema, a stručnjakinja kaže kako

nije na odmet isprobati neke nove tehnike koje bi olakšale spektakularan kraj.

3. Prebrzo je gotov

Preuranjena ejakulacija najčešći je muški seksualni problem - između 20 i 30 posto muškaraca smatra da seks ne traje onoliko dugo koliko bi htjeli.

Teško je odrediti kada je to tačno 'prerano'. Seks terapeuti će se uglavnom složiti da muškarac odgovara tim kriterijumima ako ejakulira u roku jednog minuta i to u periodu dužem od šest mjeseci, ali stvarno ne postoji 'univerzalno pravilo'.

Ako se ona dogodi ponekad, može značiti da dugo nije imao seks ili da radi nešto posebno uzbudljivo s nekim ko ga jako uzbuđuje.

"Neka masturbira sat vremena prije seksa i neka to radi što češće. Prezervativ može biti od pomoći", savjetuje Cox i dodaje da ako se to ipak dogodi, uvijek možete uživati u drugoj i trećoj 'rundi', bez stresa.

4. Nije zainteresovan za seks

Američka terapeutkinja Michele Weiner Davis nakon 30 godina razgovora s raznim parovima zaključila je da 25 posto Amerikanaca ne želi seks. To je u javnosti izazvalo bijes.

"To je najbolje čuvana američka tajna", rekla je odbijajući da odustane od svoje teze.

I za to postoji mnogo razloga. Jedan od njih je da su žene postale slobodnije kada je seks u pitanju. Seks se očekuje sve češće pa to može biti udarac njegovom egu ako procijeni da želite seks više od njega.

"Može biti da osjeća pritisak spolja. Muškarci nisu roboti, pod uticajem stresa su kao i žene - kaže Cox te dodaje da sve zavisi i od toga koliko dugo ste u vezi. "Najčešći razlog je nepodudaranje libida. Neki ljudi imaju jači seksualni nagon. U idealnom svijetu svi želimo partnera sa sličnim libidom. Ali, ako to ipak nije slučaj, pronađite kompromis", savjetuje Cox.

"Podstaknite ga da govori o svojim problemima. Što je više povjerenja, manje će biti problema i u krevetu. Pomozite mu da se riješi stresa. Ako bi problem mogao biti fizičke prirode poput nuspojava na neke lijekove, najbolje je da se obratite ljekaru", savjetuje.

"Uvijek možete predložiti novitete. Počastite se novom seks-igračkom ili predložite nešto uzbudljivo što bi vas oboje moglo maknuti iz dosadne rutine", savjetuje Tracey, a prenosi Daily Mail.

Bonus video: