Sačuvajte ljubav za tren: Ne zaboravite posebne trenutke

Ako zaista volite: Ne zaboravite sekunde koji čuvaju ljubav

6957 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početak ljubavnog odnosa obično je vrlo uzbudljiv. Tada još uživamo u romantici i nježnostima i čini nam se kako ćemo zauvijek lebdjeti na mekanim oblacima zaljubljenosti. Izlivi ljubavi i nježnosti na početku su konstanta, kao i intimne aktivnosti pod plahtama. Želimo da provedemo sve vrijeme ovoga svijeta, i nekoliko dana bez razgovora, zagrljaja i maženja – nezamislivi su i traju vječno.

A onda se većini parova, u nekom realnom okruženju, dogodi zasićenje. I ne zato što se njihova ljubav ugasila, nego jer je stvarni život upleo svoje prste u emocije. Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuvara, dadilje, sekretarice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

Svakodnevne frustracije počinjemo da iskaljujemo na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo niti jednu lijepu riječ.

Bračni savjetnici ističu kako je ova, dobro nam poznata, priča zapravo jedan od glavnih uzroka razvoda pa bi možda trebalo da osvijetlimo svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

To bismo mogli da učinimo pomoću ipavila od pet minuta koje je nedavno skovala poznata američka bračna psihološkinja Belinda Vilijams. Njeni trik koji spašava brakove zapravo je vrlo jednostavan, a brojni parovi ističu kako im je sačuvao brak.

Riječ je o praktikovanju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvjesno. Oni su na kraju spontani, maleni trenuci sreće koji dugoročno mogu promijeniti kompletan odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Život prije djece bio je jedan dugi, romantični spoj. Sjećate li se samo onih trenutaka besciljnog ležanja na kauču i gledanja filmova i serija? Vožnja biciklom i držanje za ruke, slušanje muzike i uživanje u hrani, sve je to pozitivno uticalo na ljubav, brak i intimne trenutke.

Stručnjaci ističu kako ne moramo praktikovati tako velike trenutke da bismo dobili gotovo jednaki efekat. Ako zaista volite: Ne zaboravite sekunde kojie čuvaju ljubav, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, držite za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše. Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još uvek tu, samo je usnula, objašnjava Vilijams.

Nadalje, uvijek pitajte partnera kako je bilo na poslu, šta ga je danas usrećilo, a šta rastužilo. Da li je imao nekakav simpatičan trenutak s djetetom i postoji li nešto što bi htio da podijeli …

Naravno, nikad nemojte tražiti više nego što planirate da date, jer je uzajamnost jedna od osnovih vrijednosti svakog odnosa, piše Prva.

Bonus video: