Budite spremni ponovo za seks

Savjeti za povratak u igru ​ako neko vrijeme niste bili u seksualnoj vezi

9683 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste imali bolan raskid veze, nakon nekog vremena poželjećete da pripremite svoje tijelo i um da se vrate u igru. Recimo da ste neko vrijeme bili van seksualne arene, iz bilo kog razloga - razvod, raskkid, smrt patnera, jednostavno niste pronašli pravu vezu - ali ste spremni da ponovo počnete da vodite ljubav?

Čestamo što ste izabrali da se vratite u život! Budite uvjereni, djelovi još uvijek rade na isti način, iako možda malo sporije i manje akrobatski. Dopustite sebi da imate sva pravila i ograničenja koja želite.

- Razmislite o onome šta želite: samo slučajni susret kako biste nastavili dalje sa životom? Prijatelji s povlasticama? Ili ozbiljnu vezu? I važno je znati da možda ne želite da imate seks sa nekim dok ga dobro ne upoznate, što je sasvim u redu. Apsolutno vam je dopušteno da to učinite kako god se osjećate, kaže dr Džoana Vičap, klinički saradnik Američkog udruženja seksologa savjetnika i terapeuta u privatnoj praksi.

Nesigurni u svoje tijelo?

Nesigurni ste da vas neko novi vidi kao od majke rođenu/og?

- Ne predlažem velike dijete ili nerealne režime vježbanja, ali ako se aktivno bavite sobom, svakako ćete se osjećate vitalnije, kaže dr Vičap. Ne treba vam glamurozno ijelo, ali ne možete samo zbog budućeg seksa da počnete sa prekomjernim vježbama i diejtama. Ako krenete sa tim samo zbog sebe, može vam pomoći da se osjećate enegičnije, pomoći će da smanjite stres i povećati samopouzdanje. Ako još uvijek imate onaj samokritični dio koji šapuće: “Nisam dovoljno dobar”, razmislite o terapiji za resetovanje starih matrica koje se odvijaju u vašoj glavi. (I ako završite s nekim ko vas ismijava zbog tijela. što prije izađite iz te veze. To nije za vas.)

Naučite šta vam je potrebno

Istražite i vratite se svom tijelu. Možda da počnete sa masturbacijom, ako to niste radili. Dr Vičap kaže: „Naučite o sebi i naučite u čemu uživate i na šta najbolje reaujete. Obratite pažnju na fantazije. Osnovne, neseksualne masaže odlično su mjesto s kog treba početi upoznavati sebe”

Pripremite svoje tijelo za seksualnu aktivnost

“Pogotovo u menopauzi, vagina ima fenomen da zaboravi’. Održavanje je uvijek lakše nego vraćanje. Kada vagina postane suva, uska i skraćena, proces obnavljanja njenog zdravlja može zahtijevati mnogo više truda, kaže dr Barb De Pri. Povećajte vježbama dotok krvi u u genitalije. Vaginalni dilatatori mogu vratiti elastičnost.

Približno 17 posto žena od 18 do 50 godina osjeti suvoću vagine, čak i prije menopauze; oko 58% žena u postmenopauzi prijavilo je suvoću. Održavanje vlažnosti se može postići uz dosljednu upotrebu vaginalne kreme. Jednom kad je vagina postane suva, hidratacija možda neće moći da popravi stvari kao što su nekad bile. Možete probati sa estrogenom koji se nanosi lokalno,neke preparate ili lasersku terapiju, u dogovoru sa ginekologom, kaže dr De Pri.

Odaberite svoju kontracepciju

Ako postoji mogućnost da ponovo budete seksualno aktivni, pripremite se uz kontracepciju. Ne želite biti u žaru trenutka i shvatiti, “oh, čekaj.” Ima puno toga: kondomi, pilule, ulošci i dijafragme. Razgovarajte sa ljekarom o tome šta je najbolje za vas

Bez obzira na vrstu kontracepcije koju odaberete, morate da znate da je siguran seks i bezbjednost koju sojećate prije stupanja u odnose prvi uslov za uživanje kako biste smanjili mogućnost zaraze polno prenosivim bolestima.

Kondomi odlično štite ako ih pravilno koristite od početka do kraja svaki put - samo ih nemojte koristiti s lubrikantima na bazi ulja.

Iako može da bude neprijatno, razgovarajte sa svojim potencijalnim ljubavnikom o njegovom zdravlju. Ako želite imati seks bez kondoma, obje strane moraju biti testirane.

Bonus video: