On zaspi odmah nakon seksa? Ne ljutite se, jače je od njega

Dvojica ljekara napisali su knjigu: "Zašto muškarci zaspu nakon seksa? I druga pitanja koja bi postavili ljekaru tek nakon trećeg viskija"

7673 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veče je prošlo super, on je bio pažljiv i zabavan, ali nakon seksa nema više razgovora. Samo se okrenuo na drugu stranu i zaspao. Nemojte biti ljuti, nisu muškarci krivi, biologija je.

Muškarci imaju više mišićne mase od žena pa su zbog toga i umorniji nakon seksa, objasnili su ljekari Mark Leyner i Billy Goldberg, autori knjige ‘Zašto muškarci zaspu nakon seksa? I druga pitanja koja bi postavili ljekaru tek nakon trećeg viskija’.

Ova dvojica ljekara, piše Ordinacija, prije ove izdali su hit knjigu “Zašto muškarci imaju bradavice?”, a u ovoj novijoj odgovaraju na brojna pitanja poput zašto žene mokre više, zašto imaju manja stopala, može li se dojiti s umjetnim grudima…

Ali, vratimo se na ono najbitnije. Zašto oni uvijek zaspu odmah nakon seksa?

Mnogo je hormonskih promjena koje se događaju tokom orgazma, a za neke od njih može se ponuditi objašnjenje. Nakon orgazma i muškarci i žene oslobađaju oksitocin, prolaktin, gama amino maslačnu kiselinu (GABA) i endorfine. Svaki od njih doprinosi osjećaju pospanosti. Čini se da se u jednakoj količini luče kod muškaraca i žena, ali svi znamo ko češće doživljava orgazme…

Autori knjige pojašnjavaju kako napor tokom seksa i nakon orgazma crpi iz mišića glikogen koji proizvodi energiju. A muškarci imaju više mišića. I orgazama.

Bonus video: