Odakle dolazi ljubomora i kako da je ukrotite

Iako je ljubomora normalan osjećaj, ako joj date previše moći, može se pretvoriti u katastrofu

9478 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Niko to ne voli da prizna, ali svi s vremena na vrijeme osjetimo ljubomoru. To je osjećaj koji svi imamo, ali važno je ne dopustiti da preuzme kontrolu nad našim odnosima

Ljubomora, koja se malo razlikuje od zavisti, je osjećaj u kojem postajete zaštitnički nastrojeni prema nečemu što imate i strahujete da će vam to nešto ili neko oduzeti.

Iz perspektive evolucije, ljubomora je zapravo ponašanje prilagođavanja. To znači da imamo odnos do kojeg nam je stalo i da ne želimo da ga izgubimo, tvrdi psihološkinja Susan Albers i pojašnjava šta je tačno ljubomora i kako je spriječiti da negativno utječe na vašu dobrobit ili odnose.

Šta je ljubomora?

Za razliku od zavisti, koja je žudnja za nečim što neko drugi ima, a vi nemate, ljubomora se manifestuje kroz strah da nam prijeti oduzimanje onoga što mi imamo.

Dolazi do izražaja kada jako želite nekoga ili nešto da zadržite u svojoj blizini. Dolazi u malim napadima i može biti neprijatna, a u ekstremnim oblicima može biti otrovna i štetna za odnose, kaže dr Albers.

Iako je ljubomora normalan osjećaj, ako joj date previše moći, može se pretvoriti u katastrofu. Takođe može dovesti do toga da izgubite ono što pokušavate da zadržite izazivajući stres i napetost u vezi, piše Večernji list.

Kako se osjećaji ljubomore mogu manifestovati u vezama

  • Osjećaj tjeskobe ili depresije.
  • Osjećaj paranoje ili opsesivne brige.
  • Opsjednutost partnerom i onim što radi.
  • Rastuće nepovjerenje u vašu vezu ili druge oko vas.
  • Osjećaj niske sopstvene vrijednosti ili niskog samopoštovanja.
par
foto: Shutterstock

Mali trnci ljubomore često dođu i prođu, ali uporna ljubomora može stvarno izjesti naše samopoštovanje ili sliku o sebi. Ljubomora je osjećaj koji se često povezuje sa stidom. To je zato što je osjećaj ljubomore često kombinovan s negativnim mislima, poput, tako sam glup/a što sam ljubomoran/a. To zaista može da definiše vašu sliku o sebi na negativan način ili da učini da osjećate intenzivan stid, objasnila je dr Albers.

Odakle dolazi ljubomora?

Nesigurnost

Iako se može činiti da ljubomora uglavnom uključuje ono što osjećate prema nekome drugome, zapravo je naš odnos prema nama samima često osnovni uzrok otrovne ljubomore.

Za mnoge ljude pravi korijen ljubomore je nesigurnost. Mogućnost da tačno odredite šta podstiče tu nesigurnost prosvjetljuje ne samo vas, već i vaše odnose. Na kraju dana, ako se osjećate nedostojnima veze u kojoj se nalazite, vaš će mozak početi da pretjerano analizira sve prijetnje koje će naštetiti vezi. U nekim slučajevima to čak može da postane samoispunjavajuće proročanstvo, kaže dr Albers.

Problemi sa slikom o sebi

Osjećaj niskog samopoštovanja takođe može da poveća ljubomoru u vezi. Ako ste se u prošlosti suočavali s problemima slike o sebi, to bi moglo da vas navede da se neprestano uspoređujete s drugima i mjerite koliko ste vrijedni ili nedostojni svojih odnosa.

Ako ne vidite da neko drugi cijeni vas ili vašu vezu, to će vas dodatno učvrstiti u uvjerenju da je vaša veza ugrožena, objašnjava dr Albers.

Problemi s raspoloženjem

Ako ste skloni tjeskobi, znate da određeni okidači mogu podstaknuti osjećaj za borbu ili bijeg. Dakle, ako su vaši okidači specifično povezani s vašim odnosima, to može dovesti do ljubomore koja se manifestuje na nezdrave načine.

Možda takođe imate problem povezan s tjeskobom, poput anksioznog ili opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji se aktivira u odnosima, kaže dr Albers.

Ranije traume

Jedna od najtežih stvari, nakon što ste doživjeli značajnu traumu iz prošlih veza, jeste krenuti naprijed s novim odnosom. Ako ste doživjeli emocionalno zlostavljanje ili prevaru, to može značajno da utiče na vaš pogled na buduće veze. U ovoj situaciji ljubomora često caruje, čineći da se osjećate tjeskobno ili da se bojite gubitka osobe s kojom ste trenutno.

Određene osobine ličnosti

Ljudi koji su skloni da fiksiraju detalje ili imaju vrlo intenzivne emocije mogu doživjeti ljubomoru više od drugih.

To vas može dovesti do toga da neprestano propitkujete šta neko govori, poklapa li se to ili ne s detaljima neke priče, kaže ona.

Drugi postojeći problemi u vezi

Ponekad ljubomora nije samo u vašoj glavi. Mogu postojati neke stvarne prijetnje vezi, a ponekad, ono što primjećujete može biti povezano s intuitivnim osjećajem koji vam signalizuje da bi vaša veza mogla biti ugrožena, priznaje dr Albers.

Kako zaustaviti osjećanje ljubomore

Ako želite da se uhvatite u koštac sa svojim osjećajima ljubomore isprobajte savjete dr Albers.

Razmislite o svojim okidačima

Prvi korak u kroćenju ljubomornih osjećaja je prepoznavanje unutrašnjih okidača. Važno je prepoznati kada i zašto se te emocije pale.

Za mnoge ljude postoji obrazac načina ili situacija koje mogu izazvati ljubomoru. Dakle, razumijevanje obrazaca može biti od pomoći, kaže dr Albers.

Preoblikujte situaciju

Ako se fiksirate na određeni aspekt vaše veze koji opravdava vašu ljubomoru, moglo bi biti od pomoći da se vratite korak unatrag i preoblikujete.

Takođe je dobro priznati da je ljubomora normalna kao ljudska emocija. To jednostavno znači da ste čovjek. Ovo je važno za sljedeći korak - komunikaciju - jer ako ne priznajete i niste iskreni u vezi sa svojim osjećajima, nećete moći da ih razmijenite s drugom osobom, savjetuje dr Albers.

Izrazite svoje brige

Nakon što razmislite o tome odakle dolaze vaši osjećaji ljubomore, a još uvijek osjećate peckanje u utrobi, važno je izraziti te brige osobi u svom životu. Ako se zbog toga u početku osjećate nervozno, pronađite prijatelja od povjerenja ili voljenu osobu koji će vam pomoći da svoje osjećaje pretočite u riječi.

Komunikacija, a ne detektivski rad, može stvoriti povjerenje. Važno je komunicirati sa svojom dragom osobom o tome šta osjećate. Takođe, procjena njihove reakcije na vašu ljubomoru, mnogo otkriva o vezi.

Ljubomora u neromantičnim vezama

Iako se o ljubomori najčešće govori u romantičnim vezama, ona može biti vrlo prisutna emocija i u drugim odnosima. Na primjer, možete početi da osjećate ljubomoru kada se novi prijatelj pridruži vašem bliskom društvu ili kada se novi kolega pojavi na vašem poslu.

Bonus video: