Kako seks pomaže zdravlju: Protiv stresa i bola, za srce, imunitet…

Predled više naučnih istraživanja pokazuje deset razloga zbog kojih je seks veoma dobar za zdravlje

12890 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada ste u zdravoj vezi, seks je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe. Osim za zadovoljstvo, benefiti za zdravlje su ogromni.

Pred vama su razlozi zbog kojih ne biste trebali podcjenjivati seksualnu aktivnost.

Ublažava stres

Ako ste pod stresom, seks vam može biti posljednja stvar na pameti. Ali, seks je odličan lijek za stres. Seksualni čin preplavljuje vaš mozak svim vrstama hemijskih procesa za prijatnost, a istovremeno smanjuje hormon stresa kortizol, piše CNN.

Dopamin, koji utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu: endorfini, koji mogu smanjiti bol i stres; oksitocin, poznat i kao hormon maženja, oslobađaju se tokom seksa, s još višim nivoom nakon orgazma.

Popravlja raspoloženje

Oksitocin podstiče osjećaj blagostanja i sreće

Jedno istraživanje je pokazalo da je seks barem jednom nedjeljno u posvećenoj vezi dovoljan da ljude usreći.

Studije na starijim odraslim osobama otkrile su da držanje za ruke, grljenje, ljubljenje i međusobno milovanje takođe doprinose višem kvalitetu života.

Seks takođe može da spriječi depresiju. Istraživanja pokazuju da su muškarci i žene koji imaju odnos sa svojim partnerima zadovoljniji svojim mentalnim zdravljem. (Iste prednosti se nisu potvrdile kad je riječ o masturbaciji.)

Ovo ne važi kod povremenog seksa ili veza. Jedno istraživanje na gotovo 7500 američkih studenata sa 14 univerziteta otkrilo je da su oni koji su imali više veza imali niži nivo sreće i samopoštovanja i viši nivo rizika od depresije i anksioznosti.

Poboljšava san

Prolaktin, hormon koji nas opušta, takođe se oslobađa nakon orgazma. Kombinacija prolaktina i svih ostalih hormona “dobrog osjećaja” je razlog što većina ljudi bolje spava nakon seksa.

Da biste dobili najveću količinu prolaktina, nauka predlaže orgazam s partnerom. Istraživanja pokazuju da nivo prolaktina i kod muškaraca i kod žena nakon polnog odnosa može biti za 400 odsto veći od one nakon masturbacije.

Poremećaji spavanja mogu predstavljati veliki problem. Na primjer, muškarci i žene s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja, koju karakteriše glasno hrkanje i razdoblja prestanka disanja, kažu da imaju manje aktivan seksualni život.

Posebno su teško pogođeni muškarci. Za proizvodnju testosterona muškarcima je potrebno dobro razdoblje mirnog i neprekidnog sna. Bez toga bi mogli da imaju niži nivo testosterona i da pate od erektilne disfunkcije.

Šta se događa kada se san poboljša? Dobre vijesti za oba pola: libido raste.

Jača imunitet

Redovni seks takođe može pomoći u borbi protiv bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Wilkes u Pennsylvaniji pitali su američke studente koliko često tokom sedmice imaju seks, a zatim su uporedili nivo imunoglobulina A, protivtijela koje funkcioniše kao prva linija obrane tijela, u njihovoj pljuvački.

par
foto: Shutterstock

Studenti koji su imali seks jednom ili dva puta nedjeljno imali su najviši nivo imunoglobulina A: 30 odsto više od onih koji nisu imali seks, ali i onih koji su imali seks tri ili više puta nedjeljno. Osim toga, studenti koji su bili u dugoročnim, zadovoljavajućim vezama imali su najviši nivo antitijela.

Smanjuje rizik od raka prostate

Česta ejakulacija povezana je s manjim rizikom od raka prostate.

Studija iz 2004. objavljena u British Medical Journalu proučavala je seksualni život preko 50 000 muškaraca starih od 40 do 75 godina. Muškarci koji su prijavili 21 ili više ejakulacija mjesečno imali su manju vjerojatnoću da će dobiti rak prostate od muškaraca koji su ejakulirali četiri do sedam puta godišnje. Naknadna studija objavljena 2016. pokazala je iste rezultate.

Poboljšava zdravlje srca

Muškarci koji vode ljubav barem dva puta nedjeljno imaju 45 odsto manju vjerovatnoću da će oboljeti od srčanih bolesti od muškaraca koji imaju seks samo jednom mjesečno ili rjeđe, pokazalo je istraživanje New England Research Institute.

Žene takođe uživaju dobrobiti seksa kada je riječ o zdravlju srca. Jedna studija je pokazala da žene koje imaju čest, izuzetno zadovoljavajući seks imaju i manji rizik od hipertenzije.

Dobar kvalitet seksa može zaštititi starije žene od kardiovaskularnih rizika u kasnijem životu, rekao je autor studije Hui Liu, vanredni profesor sociologije na Univerzitetu Michigan State.

To ima smisla zbog načina na koji žene gledaju na svoje seksualne odnose, smatra edukatorka seksa i odnosa Laura Berman.

par
foto: Shutterstock

Nije toliko broj orgazama ili koliko je snažno seksualno iskustvo ono što predviđa ženino seksualno zadovoljstvo. Više je kako se osjeća s bliskom osobom s kojom ima seks - poljupci maženje… To je ključ emocionalne i fizičke dobrobiti, što koristi ženskom zdravlju i srcu i svemu ostalom, kaže Berman.

Poboljšava intimnost

Niz od četiri istraživanja otkrio je da seks stvara više ljubavi, ne samo u trenucima nakon seksualne intimnosti, već satima kasnije.

Što su više imali seksa, to su bili privrženiji; što su manje imali seksa, to je bilo manje pozitivnih osjećaja, rekla je klinička psihološkinja Anik Debrot koja je vodila studiju.

Trenuci koji su doživljeni kao erotski ili seksualno uzbudljivi jednako su predviđali pozitivne emocije, rekla je Debrot.

S njom se slaže i CNN-ov saradnik Ian Kerner, psihoterapeut koji se specijalizirao za terapiju seksa i parova.

Kada parovi održavaju seksualnu dimenziju svoje veze živom i netaknutom to dovodi do sveukupnog zagrijavanja veze, što uključuje više dodira i neseksualne privrženosti, kao i viši nivo poštovanja prema partneru, rekao je.

Pospješuje kognitivne sposobnosti

Studije pokazuju da održavanje seksualnog života aktivnim do starosti štiti pa i poboljšava kognitivno funkcionisanje našeg mozga.

Analizirajući podatke iz engleske Longitudinal Study of Ageing, britanski naučnici su otkrili da seksualno aktivni muškarci između 50 i 89 godina imaju povećanu kognitivnu funkciju, mjereno nizanjem brojeva i prisjećanjem riječi, čak i nakon prilagođavanja na kvalitet života, usamljenost, depresiju i tjelesnu aktivnost.

Žene su imale istu korist od seksa za pamćenje, ali ne i za slijed brojeva.

I muškarci i žene koji su bili seksualno aktivniji bili su bolji na testovima od onih koji su imali manje seksa.

U studiji koja je uslijedila, istraživači su otkrili da je seks barem jednom nedjeljno uveliko prediktivan za poboljšanje kognitivnog funkcionisanja, posebno verbalne tečnosti.

Ograničava bol

Studije su otkrile da seksualna aktivnost može smanjiti menstrualne grčeve, hronične bolove u leđima i nogama, čak i migrene.

Istraživač orgazma Barry Komisaruk ukazuje na istraživanje koje kaže da osjećaj proizveden vaginalnom stimulacijom ima snažan analgetski učinak.

U studiji koju je Komisaruk napisao s istraživačicom seksa Beverly Whipple, koja je skovala izraz “G-tačka”, otkrili su da pritisak prijatne vaginalne stimulacije povećava toleranciju bola za 40 odsto. Kad žene dožive orgazam, njihova tolerancija na bol se povećava za gotovo 75 procenata.

Naučnici zasluge za to pripisuju hormonima koji se oslobađaju tokom seksa, poput endorfina, koji blokiraju bol i stres, kao i oksitocina, hormona koji pomaže pri povezivanju majke i bebe i koji ima svojstva ublažavanja bolova.

Vježbanje

Stručnjaci ističu i prednosti vježbanja koje proizlaze iz seksa: istezanje mišića i tetiva, savijanje zglobova i ubrzanje disanja, otkucaja srca i krvnog pritiska koji kod zdravog muškarca ili žene mogu da tijelu daju dodatnu energiju, prenosi Ordinacija.

Bonus video: