Rijedak ili loš seks? Možete da uradite ovo

Seks se može posmatrati kao mišić. Ako ga ne treniraš, nestaje

5807 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Između napornih dana, pritiska na poslu i privatno, seks često završava na posljednjem mjestu.

"Razmislite koliko vremena provodite na telefonu koje može biti iskorišćeno sa partnerom", objašnjava Tone Størseth Moksnes, babica s magistraturom iz seksologije.

Evo savjeta stručnjaka kako pronaći vrijeme za dobar seks.

Planirajte posebno vrijeme

"Možda zvuči dosadno planirati kada ćete imati seks. Ali seks postaje ona stavka koja se preskače kada su svi drugi zadaci obavljeni",kaže ona.

Tada ste obično previše umorni. Kuća ne mora uvijek da bude potpuno čista, a prljavi veš može da sačeka nekoliko sati.

"Možda ćete dobiti dodatni podsticaj od seksa i više energije za čišćenje poslije? Nakon doživljaja zajedno, lakše je sarađivati i oko dosadnih stvari", kaže ona.

Kada jednom dogovorite vrijeme, možete graditi atmosferu i očekivanja. Pogledajte se dugo, pošaljite SMS s komplimentima ili ukradite dug poljubac prije večere.

Razmislite o tome šta vas uzbuđuje

Ako je cilj probuditi seksualnu želju, pomognite sebi da se sjetite šta vam prija i šta vas uzbuđuje.

"Seks je kao lijepak u vezi. Ako nedostaje, intimnost može nestati i možete se brzo udaljiti jedno od drugog. To nije samo sam snošaj, to je puno više" kaže Moksnes.

Seksualna želja utiče na bolest, liječenje, trudnoću, porođaj, tugu i mnoge druge stvari.

"Želja varira kroz čitav život. Ali ne smije postati faktor stresa. Potpuno je normalno da varira", objašnjava Moksnes.

Preuzmite kontrolu sami

"Na početku veze, želja je često vrlo visoka. Nakon toga morate malo pomaknuti stvari. To se ne događa nužno samo od sebe", objašnjava psiholog Catrin Sagen.

Psiholog seks smatra važnim prioritetom u vezi i preporučuje da se aktivno stavlja na dnevni red.

"Morate učiniti ono što je potrebno da biste došli u pravo raspoloženje. Ne samo čekati da partner uradi sve", dodaje ona.

Sagen smatra važnim da parovi imaju ista očekivanja u vezi, i kada je u pitanju koliko seksa oboje žele.

"Ne morate raspravljati o svemu što ima veze sa seksom, ali razgovarajte malo o tome šta volite i šta želite. Imajte razumijevanje da ste tamo gdje jeste."

Preskočite spavaću sobu

Prvo, možda ste previše umorni kad idete na spavanje. Pametno je premjestiti radnju izvan spavaće sobe.

"Dobar je način variranja s drugim mjestima. Koristite kuhinjski pult i sto ili udobnu stolicu. Iskoristite mogućnosti pomoćnih sredstava koja imate u kući", podstiče seksolog.

Drugo, spavaća soba je često hladnija od drugih prostorija.

par
foto: Shutterstock

"Toplota pomaže protiv bolova u zglobovima. Možete se prije seksa dugo tuširati ili napraviti toplu kupku da omekšate i zagrijete tijelo", predlaže Moksnes.

Uzmite tabletu

Za mnoge, seks ispadne izvan igre jer je jedan od partnera bolestan ili osjeća bol. S malo priprema, ipak to možete ostvariti.

"Ako su bolovi stvarno neprijatni, nemojte se bojati da uzmete tablete.

"Uzimanje ljekova protiv bolova je pametno i dozvoljeno. Važno je da bolest ne preuzme toliko prostora da ne možete imati seks. Možete i treba da uzmete ljekove protiv bolova prije seksa", potiče ona.

Strah od bola može preuzeti kontrolu do te mjere da se bojite da pokušate.

"Važno je da o tome razgovarate. Recite šta vas plaši, pokušajte da se opustite i ipak pokušajte. Ali dogovorite se da ne morate završiti ako postane prebolno", kaže Moksnes. Tijelo funkcioniše bez obzira na to kako izgleda. Ako dobijete pravilne stimulanse, to je ono što je važno.

"Ako nemate potpuni odnos, rijetko je pogrešno imati malo bliskosti", kaže seksolog.

Mogli biste postati zavisni

Nakon dobrog seksa, oslobađa se mnogo dobrih hormona.

"Kao da stavite ljubavne naočare ponovno. Vi vidite osobu u koju ste se zaljubili, ne samo nekoga ko ne posprema ili posprema", kaže Moksnes. Dolaze oksitocini koji vas povezuju, endorfini koji su prirodni analgetici tijela, i osjećate se dobro nakon toga.

"Možete postati zavisni od toga. To daje veliku dobrobit umjesto dopuštate da djeluju faktori stresa koji isisavaju energiju", objašnjava ona.

Bonus video: