Naučna studija: Kada i zašto strast počinje da tinja u vezi?

Na početku veze sve bukti od varnica i strasti

4730 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Novi parovi imaju osjećaj da im nikad nije dovoljno ljubavi i dodira partnera i čini se kao da ovaj osjećaj nikada neće proći.

Ali, to je samo privremena situacija koja, ukoliko se ne njeguje, može u potpunosti nestati. Naravno, i nakon nekoliko mjeseci ili godina veze, vi i dalje želite svog partnera, ali u jednom trenutku možete smatrati da je veče provedeno u šetnji ili ispred TV-a privlačnije od vrelog seksa u krevetu.

Kako i zašto nešto tako intenzivno blijedi u tako kratkom periodu?

Vjerovali ili ne, naučnici su otkrili da ovaj trenutak počinje vrlo rano u odnosu. U stvari, prema istraživanju koje je sprovedeno u Minhenu u kojem je učestvovalo 3.000 ljudi starosti između 25 i 40 godina, seks pobuđuje najintenzivnija osećanja u prvih 12 mjeseci, a onda počinje značajno da opada. Razlog za to se može objasniti činjenicom da parovima treba godinu dana da bi mogli "seksualno naučiti" sve što je potrebno da zadovolje želje i potrebe partnera. Kada stignete do ove faze, seksualna želja počinje da blijedi.

Loša vijest ne prestaje tu. Istraživanje je pokazalo da strast vremenom nastavlja da opada, i posle 16 godina u vezi, seksualno zadovoljstvo između parova pada za oko 27%. Možda to i nije tako strašno ako uzmemo u obzir da je odnos trajao skoro dvadeset godina.

S druge strane, naučnici tvrde da djeca nemaju negativan uticaj na nivo strasti između parova, mada, logično, učestalost seksa se njihovim dolaskom smanjuje.

Šta možemo zaključiti iz ove studije?

Seks u dugoj vezi neće biti dobar i strastven kao u prvoj godini zabavljanja, ali sama činjenica da ste u vezi ili braku 16 godina znači da radite nešto ispravno. Na kraju krajeva, veče provedeno gledajući filmove u zagrljaju voljene osobe i ne zvuči tako loše.

Bonus video: