Osam znakova da je muškarac u 'krizi srednjih godina': Šta da se radi?

Žene koje su u vezi sa takvim muškarcem obično se tješe da je ovo samo faza i često ignorišu ili negiraju znakove, ali stručnjaci upozoravaju da je to greška

6670 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sportski automobili, novi hobiji, nadogradnja kose i zabavljanje sa mnogo mlađim ljudima... To je kliše, ali ako vam to padne na pamet kada pomislite na 'krizu srednjih godina', niste sami. A stvar sa klišeima je da je većina njih zasnovana na činjenicama. Čak i u ovom slučaju.

Više od polovine ispitanika u anketi javnog radija Viskonsin reklo je da je kriza srednjih godina veoma stvarno, depresivno iskustvo kroz koje svi prolaze, piše today.com. Da li to znači da svaki muškarac to doživljava? Nije nužno. Ali ipak… Ovo su osam znakova upozorenja:

1. Kaže da je život dosadan

Ako je nekada volio svoj posao i bio srećan kod kuće, a sada su se naselili nemir i apatija, možda se suočava sa krizom srednjih godina. Ovo je obično iz jednog od dva razloga: Kako neki muškarci ulaze u srednje godine, shvataju da su mnogi njihovi snovi ostali (i da će i dalje biti) neostvareni. Drugi reaguju na ovaj način jer su postigli mnogo ciljeva u karijeri i sada se pitaju da li je uopšte nešto ostalo.

U oba slučaja, muškarac želi da promijeni svoju rutinu. Ponekad to čak znači da odustaje od posla i često se viđa sa prijateljima.

Žene koje su u vezi sa takvim muškarcem obično se tješe da je ovo samo faza i često ignorišu ili negiraju znakove, ali stručnjaci upozoravaju da je to greška. Ovo može ozbiljno uticati na vezu. Obratite pažnju na nemir partnera i slušajte ga kada priča o svojim brigama, podstičući ga na manje promjene (umjesto drastičnih), kažu stručnjaci.

2. Razmišlja ili već ima aferu

Ovo je samo jedna od bolnih posljedica krize srednjih godina. Muškarci srednjih godina često „omekšaju“, objašnjava psiholog Džim Konvej. Oni se više fokusiraju na ljude i osjećanja - ironično, neki brakovi trpe zbog toga. Dodaje i da je muškarcima lako da budu uvučeni u aferu ako njihove žene ne razumiju promjene i ako komunikacija među njima zamre.

par
foto: Shutterstock

Ali ako već ima aferu, treba da znate da je on sam odlučio da prekrši zavjet. A čak i da mu postavite ultimatum, ako je čovjek u krizi, neće da sluša.

3. Iznenada donosi impulsivne odluke

Obratite pažnju ako iznenada izgubi interesovanje za posao, razmišlja o promjeni posla ili je upravo pomislio na Porše. Čini se kao da odjednom želi da nadoknadi sve što je propustio u mladosti. Ovo je siguran znak krize srednjih godina.

Ali, ovaj simptom je mnogo lakše prevazići u potpunosti nego neke druge. Ono što izgleda impulsivno zapravo je rezultat njegovog dugog razmišljanja. Ova vrsta nevolje zahtijeva strpljenje i komunikaciju. Pokušajte da razumijete zašto je došlo do promjene u karijeri itd. Onda vodite razumnu diskusiju o tome, kaže stručnjak.

4. Dramatično mijenja svoj izgled

Ako je vaš muškarac postao malo prepotentan, možda imate problem. Ako je počeo da priča o estetskim zahvatima, problem je malo veći. Prvi korak da se pomogne njegovom ranjenom i ostarjelom egu je da mu date kompliment. Naravno, ponekad ni ovo nije dovoljno. Nažalost, iznenadna preokupacija izgledom takođe može biti znak da ima aferu.

5. Nije zainteresovan da provodi vreme (ili ima seks) sa vama

Ako izgleda da ima problema sa samopoštovanjem i generalno je nesrećan, seks mu takođe može postati dodatni teret. S druge strane, ako ima aferu, može postati više animiran da to prikrije.

par
foto: Shutterstock

U svakom slučaju, pazite na velike promjene. I uvijek pitajte o svemu što vas zbunjuje. Stručnjaci se slažu da je dobra komunikacija važna za svaku vezu i posebno korisna tokom krize srednjih godina.

6. Počeo je da pije ili da zloupotrebljava druge supstance

Ovaj znak je prilično očigledan, posebno ako je alkohol već ozbiljan problem. To je problem sa kojim će muškarac morati da se nosi sam.

Partnerka može da kaže da se ne slaže da tako nešto radi, ali ne može da ga 'natjera' da prestane ako ne želi da prestane, kaže stručnjak. Savjetovanje može pomoći paru.

7. Pokazuje tipične znake depresije

Više spava, gubi apetit, loše se osjeća... Iako depresija pogađa milione muškaraca svake godine, mnogi muškarci ignorišu te znake jer ne misle da je to 'muževno'.

Ako primijetite takve znake, svakako ga podstaknite na razgovor ili posjetu terapeutu. U ovom slučaju, partneru je potrebna dodatna podrška. Možda ćete željeti da mu se pridružite na terapiji.

8. Pretjerano je nostalgičan i stalno se prisjeća mladosti ili prve ljubavi

Neki muškarci počinju da razmišljaju o tome šta ako... i preispituju svoje stare odluke. Nostalgija može biti nezgodna jer se čini da svi vide prošlost kroz ružičaste naočare. Naravno, muž ne može ni da sanja šta bi se zapravo dogodilo da se, recimo, oženio svojom srednjoškolskom ljubimicom, ali sada može da sanja kako bi to bilo.

Prijatno mu je ovo sanjarenje, jer na trenutak može zaboraviti na sve poslove i račune. Ali ne brinite. Ovo sanjarenje je obično bezopasno. Opasno je samo ako ga takvo sanjarenje dovede do tačke kada odluči da se ponovo poveže sa tom osobom, prenosi aktivni.si.

Bonus video: