Najveća greška koju pravimo kada se osjećamo zapostavljeno

Mnogi u vezama zaboravljaju da se ne smiju oslanjati isključivo na partnera kako bi se osjećali posebno

7049 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osjećate se zapostavljeno i usamljeno? Mislite da partneru niste važni u onoj mjeri kao na početku veze ili braka? Nedostaje vam pažnja? Ne brzajte sa zaključcima. Manjak pažnje koju primate može da ima različite uzroke.

Najveća greška koju možete uraditi u takvim situacijama jeste – optuživanje. Ne radite to prije nego što saznate s čime se vaš partner nosi. Možda je u pitanju stres vezan uz posao, neka bolest, problemi s roditeljima, ostatkom porodice ili s nekim prisnim prijateljem.

Stručnjaci ističu da niste spremni da saslušate drugu stranu priče ako optužujete za određeno ponašanje. Iz istog razloga, partner neće htjeti da vam se povjeri. Ako optužujete da je počinio nekakav grozan čin bez ikakvih dokaza, to bi moglo da ga još više emotivno udaljiti od vas, piše Zadovoljna. Budite saosjećajni, dajte mu priliku da se izjasni, saslušajte što ga muči i zašto vam uskraćuje pažnju, a tek onda procjenjujte i djelujte.

Mnoge osobe u vezama zaboravljaju da se ne smiju oslanjati isključivo na partnera kako bi se osjećale posebno, privlačno ili uspješno.

Budite sami sebi na prvom mjestu, naučite kako ćete ugoditi sebi, posvetite se svom mentalnom zdravlju, pa ćete se onda lakše nositi sa svim izazovima u vezi ili braku.

Bonus video: