Navika ključna za bolji seksualni život - time i za opšte zdravlje

Četrdeset tri odsto žena i 31 odsto muškaraca ima neki oblik seksualne disfunkcije, a gojaznost i nedostatak vježbanja su često uzroci tog stanja

8081 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine pokazala je da muškarci sa većim obimom struka ili sa povišenim indeksom tjelesne mase imaju za 50 procenata veću vjerovatnoću da dobiju erektilnu disfunkciju, dok je otprilike polovina gojaznih žena prijavila probleme sa seksualnom aktivnošću i željom za seksualnim odnosima, rezultati su studije objavljene u časopisu Obesity.

Žene koje su vježbale do šest sati nedeljno, nasuprot tome, pokazale su manji seksualni stres i otpor prema intimnim odnosima u poređenju sa ženama koje nisu vježbale, prema studiji iz 2021. godine. Osobe koje vježbaju takođe su pokazale viši nivo želje za seksom, veće uzbuđenje i jače orgazme.

Tabu tema

„Ovo je zaista medicinsko pitanje kojim bi trebalo da se bavimo kao dio opšteg zdravlja i dobrobiti, ali i dalje je riječ o tabu temi, što nikako ne bi trebalo da bude“, rekla je dr Karin Ajlber, urolog iz medicinskog centra Kedars Sinaj u Los Anđelesu i stručnjak za seksualno zdravlje.

Seks je važan dio ljudskog bića, a njegov značaj nije samo u razmnožavanju. Kvalitetna seksualna aktivnost ima veliki uticaj na mentalno i emocionalno zdravlje, kvalitet života i snagu intimnih odnosa. Niz studija to potvrđuje, ukazujući na to da su seks i bliskost važni u više aspekata blagostanja, kao što su osjećaj razumijevanja, brige i prihvatanja.

Vježbe pojačavaju cirkulaciju ili protok krvi i pomažu da se obezbijedi zdrav cirkulatorni sistem. A snažan, nesmetan protok krvi je ključ za uzbuđenje.

par
foto: Shutterstock

Kod muškaraca pomaže u erekciji, a kod žena je ključan za vaginalno okruženje. Kada redovno vježbate, razvijate i veću izdržljivost. To je važno za seksualno zdravlje, jer je seks - sam po sebi - vježba. Klinika Mejo upoređuje seksualni odnos sa penjanjem po stepeništu dok studija Nacionalnog instituta za zdravlje kaže da pola sata seksualne aktivnosti može sagorjeti 125 kalorija za muškarce i skoro 100 za žene, slično hodanju brzinom od oko pet kilometara na sat.

Jednom kada uspostavite rutinski režim vježbanja, osjećate se spremnijim i vitkijim. Ovo, zauzvrat, poboljšava samopoštovanje.

„Ništa nije seksipilnije od samopouzdanja“, rekla je dr Ajlber. Zaista, studija iz 2019. objavljena u Journal of Personality otkrila je da žene imaju jači interes za muškarce sa većim samopouzdanjem, bilo da je to samopouzdanje urođeno ili stečeno.

Uticaj antidepresiva

Pod stresom, anksioznošću ili depresijom može se smanjiti vaš libido. Depresija je posebno često povezana sa problemima sa seksualnim funkcionisanjem, a što je depresija teža, to su problemi gori, prema studiji iz 2018. objavljenoj u Indian Journal of Psychiatry.

Studija je pokazala da je ovo posebno tačno kada su u pitanju seksualna želja i zadovoljstvo. Srećom, vježba je odlična u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije, što se može pretvoriti u oživljeni seksualni nagon.

Antidepresivi su takođe poznati po tome što negativno utiču na vaš libido, rekla je Ajlber, tako da ako vježbanje može da vam pomogne da smanjite dozu ili ih potpuno izbacite, tim bolje. Usvojite redovan program vježbanja i vaše opšte zdravlje će se poboljšati.

Vježbanje vam može čak pomoći da spriječite ozbiljna stanja kao što su visok krvni pritisak i dijabetes, koji ponekad zahtijevaju ljekove koji sprječavaju seksualno uzbuđenje. Ova dva medicinska stanja takođe mogu oštetiti sitne arterije u penisu, što dovodi do erektilne disfunkcije. U stvari, erektilna disfunkcija je često jedan od prvih uočljivih neželjenih efekata visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Bonus video: