Koliko često treba da vodite ljubav da biste usporili starenje

Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seks više od jednom nedjeljno nisu bili ništa srećniji od onih koji su imali seks samo jednom nedjeljno

13568 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogo je koristi koje proizlaze iz vođenja ljubavi: sagorijeva kalorije, jača vaš imunološki sistem, podstiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u vašem mozgu.

Zato ne čudi što vam seks pomaže da se osjećate mladima.

Seks zapravo može da pomogne u usporavanju starenja

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology, seks barem jednom nedjeljno povezan je s dužim telomerama – zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vijek ćelija.

Duže telomere povezane su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vijekom, piše The Healthy, a prenosi N1 Zagreb.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama.

Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i o tome koliko često su bile intimne sa svojim partnerima.

Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije i pokazatelje starenja.

Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prošle nedjelje imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu, piše The Healthy.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok duže dužine telomera.

par
foto: Shutterstock

Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za zdravlje.

Tokom vremena telomere se razgrađuju dok se ćelije dijele, postajući malo kraće sa svakom diobom ćelija.

Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomjernog konzumiranja alkohola i prirodnog procesa starenja, smatraju istraživači.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu da žive duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa; čini se da duže telomere pomažu u prevenciji bolesti.

Seks utiče na sreću

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u Archives of Sexual Behavior proučavala je koliko često ljudi imaju seks. Studija je pokazala da prosječna odrasla osoba ima seksualne odnose 54 puta godišnje – otprilike jednom nedjeljno – na osnovu podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 1990-ih, druga studija, objavljena u Social Psychological and Personality Science, pratila je više od 30.000 Amerikanaca tokom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seks više od jednom nedjeljno nisu bili ništa srećniji od onih koji su imali seks samo jednom nedjeljno. Istraživači sugerišu da bi se stara izreka „manje je više“ mogla primijeniti na seks – ali to ne znači da morate slijediti strogi raspored.

Uopšteno gledano, važno je da parovi održavaju intiman odnos, ali ne morate imati seks svaki dan da biste održali vezu.

Bonus video: