Sedam jasnih koraka: Kako vratiti samopouzdanje nakon loše veze

Ako vam je neko često govorio negativne stvari, moguće je da ste u njih i sami počeli da vjerujete

10210 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Toksična veza može da ima vrlo jak negativni uticaj na samopouzdanje osoba koje su u njoj. Nezdrava ponašanja mogu postati navike, a nakon što iz te veze izađete, važno je prilagoditi se i usvojiti zdrave obrasce ponašanja. 24sata.hr donosi popis navika i ponašanja koja će vam pomoći da ponovo sagradite srušeno samopouzdanje.

1. Identifikujte toksična vjerovanja o sebi i promijenite ih

Ako vam je neko često govorio negativne stvari, moguće je da ste u njih i sami počeli da vjerujete. Kad vam netko stalno tupi da ste neprivlačni, nedovoljno pametni ili duhoviti, možete početi da pogrešno vidite sami sebe. Identifikujte vjerovanja koja su negativna i razmislite odakle dolaze, a zatim pokušajte da ih promijenite, jer od negativnosti nećete dobiti ništa dobro. Ako je potrebno, porazgovarajte s osobama kojima vjerujete ili s psihoterapeutom.

2. Napišite popis svega dobroga o sebi

Afirmacije i zahvalnost uvijek pomažu, posebno ako se potrudite da se koncentrišete na njih. Napravite popis stvari koje su pozitivne o sebi do najsitnijih detalja i ponavljate ga sebi.

3. Postavite granice

U toksičnim vezama i odnosima granice se često prelaze, pa se lako možete 'pogubiti' i tek naknadno shvatiti da niste željeli da dopustite da ne neko tako ponaša prema vama. Oprostite to sebi i postavite nove granice koje ćete poštovati, bez obzira na sve. Upozorite osobe za koje smatrate da prelaze vaše granice na to, i ako ih ne poštuju, nemojte im tolerisati takvo ponašanje.

4. Pobrinite se o zdravim odnosima koje imate

Moguće je da ste zbog toksične veze zapostavili drage ljude i zdrave odnose, pa se sad potrudite da se iskupite i da njegujete odnose koji vam donose mir i sreću.

5. Razmazite sebe

Toksični odnos može biti iscrpljujuć, kako za psihu, tako i za tijelo, pa je vrijeme da povratite energiju i snagu. Pazite na san, jedite zdravo i naviknite se na fizičku aktivnost koja će vam podići nivo energije i dopamina u tijelu. Ili - spremite sebi omiljeni desert i samo se opustite.

6. Odmaknite se na neko vrijeme od društvenih mreža

Društvene mreže mogu nas ponekad zarobiti i pojačati negativne osjećaje ako krenemo da upoređujemo svoj i tuđi život. Kako biste se brže popravili, na neko vrijeme zaboravite na društvene mreže i uživajte u miru bez nepotrebnog sadržaja.

7. Postavite svoje ciljeve

Možda ste imali ciljeve koji su zbog prekida veze 'pali u vodu', pa je vrijeme za postavljanje novih. Nemojte sebi zadavati previše odjednom - krenite polako, pa postupno dodajte nove.

Bonus video: