Na ovih pet načina ishrana ubija seksualni život muškaraca

Puno stvari može da utiče na seksualni život muškaraca i njihove sposobnosti u krevetu: loše zdravlje srca, pušenje i određeni ljekovi često su uzročnici problema ispod pojasa. Ali, veliki ubica je i loša ishrana

8460 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šta jedete, koliko jedete i koliko često jedete određene vrste hrane može da utiče na vaš nivo energije, protok krvi i hormone – a sve su to ključni igrači u vašem seksualnom životu.

Ordinacija piše o pet načina na koje ishrana može da pokvari vaš seksualni život – i šta točna možete da uradite kako biste popravili svoj učinak.

Previše ‘smeća’

Kao i svaki drugi trening, i trening u spavaćoj sobi zahtijeva snagu i izdržljivost. Drugim riječima, svaka prehrambena navika koja je loša za vaše sposobnosti u teretani, loša je i za vaš seksualni život. Kada je vaše srce u problemu – na primjer, arterije su vam začepljene – može iti zaustavljen dotok krvi u vaš polni organ, otvarajući put erektilnoj disfunkciji (ED).

Ishrana bogata nezdravim mastima i dodatim šećerima može da pogorša problem.

Opšte je poznato da gojazni muškarci imaju niži nivo testosterona, hormona koji podstiče seksualni nagon, objašnjavaju stručnjaci.

Lijek? Jedite hranu punu cjelovitih namirnica bogatih raznim hranjivim materijama i vježbajte barem 150 minuta nedjeljno. Sve što pomaže u smanjenju količine masti u vašem tijelu, pomoći će prirodnom porastu nivoa testosterona.

Bezkofeinska kafa

Vaša dnevna doza kafe igra veću ulogu u krevetu nego što mislite. To je zato što unos kofeina može da utiče i na vašu cirkulaciju.

par
foto: Shutterstock

Veliki dio seksualnog zdravlja odnosi se na povećanje protoka krvi budući da bolji protok krvi znači bolje erekcije, kaže Joshua Gonzalez, urolog specijalizovan za seksualnu medicinu.

Previše alkohola

Alkohol je depresiv, pa može da umrtvi osjećaje seksualne stimulacije i promijeniti protok krvi u i iz vašeg polnog organa. Obilno piće može da smanji nivo testosterona, a istovremeno da podigne nivo estrogena, što može da smani vašu seksualnu želju, pogorša raspoloženje i oteža postizanje orgazma, čak i kada možete da postignete erekciju.

Šećer je ubica seksualnog života

Ishrana sa visokim udjelom šećera uticaće na vaše cjelokupno zdravlje, što potom utiče i na vaš seksualni život.

Držite se prirodnih šećera, poput onih u voću. Kada je riječ o dodatim šećerima – poput onih u gaziranim sokovima i pekarskim proizvodima – ne unosite više od 36 grama dnevno.

Divovske porcije

Nagomilavanje hrane na tanjiru ne samo da dovodi do debljanja, već vas takođe priprema za veliki pad energije.

Ako pretjerate s jelom, posebno sa ugljenim hidratima i šećerom, vjerovatno ćete doživjeti pad energije i osjećati se preumorno da radite bilo što osim ležanja na kauču ili spavanja.

Umjesto tri velika obroka, ciljajte na četiri ili pet manjih obroka dnevno, punih proteina i sporije varljivih ugljenih hidrata koji su puni vlakana, poput zobi, kvinoje i povrća.

Bonus video: