Nezgodno: Pilula koja ubija seks - Vijesti.me
POMAŽE, A ODMAŽE

Nezgodno: Pilula koja ubija seks

Istraživači su pregledali medicinske kartone više od 11.000 muškaraca i otkrili da da 19 odsto onih koji su redovno koristili jake ljekove protiv bolova, takođe dobijali ljekove i za erektilnu disfunkciju.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Ljekovi protiv bolova mogu škoditi potenciji kaže istraživanje magazina Spine. Istraživači su pregledali medicinske kartone više od 11.000 muškaraca i otkrili da da 19 odsto onih koji su redovno koristili jake ljekove protiv bolova, takođe dobijali ljekove i za erektilnu disfunkciju.

Zašto?

“Poznato je da opijati mogu da spuste nivo testosterona veoma brzo” kazao je autor istraživanja, doktor Ričard Dejo. Iako je povezanost između nivoa testosterona i erektilne disfunkcije veoma labava, i dalje je najbolje objašnjenje zašto ljekovi protiv bolova mogu da utiču na sposobnost u krevetu.

Dobre vijesti

Nivo testosterona se oporavi nakon što prestanete sa gutanjem pilula. Tako da, ako koristite ove ljekove samo privremeno, nije ništa strašno. Muškarci  koji su u pomenutom istraživanju koristili ljekove 4 mjeseca, nijesu imali nikakve nuspojave “tamo dolje”. Ali ako imate hronične bolove, na primjer, kičme, možda je pravo vrijeme da popričate sa ljekarom o nekim alternativnim pristupima. Da vam ljekovi ne bi na jednoj strani pomogli, na drugoj odmogli.


Najčitanije iz sekcije Ljubav i seks