Strategije u borbi protiv impotencije - Vijesti.me
BRINITE O SEBI

Strategije u borbi protiv impotencije

Kako pobijediti “mušku epidemiju” koja je u 90 posto slučajeva izlječiva?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Procjenjuje se da jedan od desetorice muškaraca ima problema s postizanjem i održavanjem erekcije. Oni nisu u mogućnosti da postignu i održe erekciju dovoljno dugo za polni odnos. Stvarna tragedija je ipak u tome što čak 90 posto takvih muškaraca možda pati - nepotrebno.

Veliki naučni pomaci na ovom području su učinjeni. Možda najveće je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impotencije imaju prije fizički uzrok nego psihički. Postizanje erekcije (otvrdnuća polnog uda) je komplikovan proces koji zadire i u hormonalni, neurološki i krvosudni sistem. Funkcionalne poteškoće u bilo kojem od ovih sistema mogu rezultirati izostankom erekcije. Međutim, muškarac potišten i zabrinut zbog seksualnog neuspjeha, nije sklon da uzme to u obzir. On će vjerovatno pretpostaviti da je njegov problem psihičke prirode, koji će nestati sam od sebe ili će zahtijevati konsultaciju kod psihoterapeuta, kome se on možda ipak neće željeti da se povjeri. Konačno rezultat u oba slučaja, je da takav muškarac neće zatražiti liječenje. I tako, jedna, ustvari izlječiva stvar, ostaje i dalje prisutna i muškarcu zagorčava život (i ženi!).

Muškarac možda na kraju i skupi hrabrost da kaže svom ljekaru o problemima s erekcijom, ali od njega obično čuje neku zgodnu dosjetku, kao ona “da sve dobre stvari moraju u jednom momentu da imaju kraj”.

Ako muškarac ima želju za seksom - bez obzira na njegove godine - šanse da ga i ima znatno su velike!

Danas postoje velike mogućnosti da se pronađe fizički uzrok oboljenja i da se odstrani. A šta ako se ne pronađe? Tada se preporučuje konsultacija sa psihoterapeutom. Ono što muškarci treba da imaju na umu iznad svega, je da se poremećaj seksualne funkcije danas može liječiti isto tako kao i povišeni krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina ili povišeni holesterol u krvi. Ovdje su navedene mjere koje muškarac, suočen sa impotencijom, treba da uzme u razmatranje:

Ne podliježite životnom stilu “muškarčine”

Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje vjerovatno će biti loše i za seksualno zdravlje. Na primjer:

Alkohol

Ne samo da alkohol može da sabotira potenciju kratkoročno, nego hronična potrošnja prekomjernih količina alkohola može da oslabi sposobnost testisa da proizvode muški polni hormon testosteron i zbog toga trajno ugrozi potenciju.

Pušenje

Pušenje može da osujeti seksualnu potenciju na taj način što doprinosi stvaranju nakupina na unutrašnjem zidu arterija - posebno perifernih kao što su one u penisu. Rezultat toga može biti oslabljena cirkulacija krvi, nedovoljno za proces erekcije. Međutim, kod nekih muškaraca pušenje može da zasmeta potenciji daleko brže, na taj način što onemogućava dovoljno širenje (dilatacija) krvnih žila što je potrebno za erekciju.

Prestanak pušenja u ovakvim slučajevima često vrati i potenciju.

Stres

Stres može da naškodi procesu erekcije fizički i psihički. Zapitajte se sljedeći put koliko se osjećate romantično, u slučaju ako ste umorni i napeti ili kad ste odmorni, živahni i s osjećajem snage. Osjećati se relaksiran važna je komponenta u procesu nastanka erekcije. To mnogo muškaraca zaboravlja.

Rješenja

Sužene ili začepljene arterije koje sprečavaju krvnu cirkulaciju u penisu, katkad se mogu operativnim zahvatom ponovo otvoriti ili zaobići (by-pass), a takođe i vene koje propuštaju krv, sprečavaju erekciju, mogu biti podvezane.

Implantat (proteza). To je možda najdramatičniji hirurški zahvat novijeg datuma za ponovno uspostavljanje potencije. Sama ideja možda izgleda drastično ali može i da uspije.

Današnja farmaceutska industrija stavlja na tržište različite ljekove koji pomažu u impotenciji s promjenjivim uspjehom.

Provjerite dejstva ljekova. Još duža od liste oboljenja koja mogu negativno utjecati na potenciju, je lista ljekova. 

Ako posumnjate da neki lijek može biti razlog vaših nevolja sa erekcijom, provjerite kod svog ljekara.
Ispitajte psihički faktor. Iako se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha takođe može biti uzročni faktor. Jedan od dobrih načina razlikovanja je ponašanje vašeg penisu noću.

Ako se pojavljuju noćne erekcije ili se s njom probudite ujutro, vaš je problem vjerovatno psihičke prirode.

Možda je najbolje rješenje konsultacija i eventualna terapija kod seksologa ili psihoterapija kod psihijatra.

Brinite o sebi 

To znači da su ispravna ishrana i redovns vježba važne komponente za održavanje i seksualne kondicije.

Visoke koncentracije holesterola u krvi, visok postotak masnog tkiva u tijelu, visok krvni pritisak - sve se to može dovesti pod kontrolu, a pokazalo se da sva ta stanja mogu doprinijeti krahu potencije. Dakle, ako želite da produžite vijek svojoj potenciji, pokušajte se pridržavati osnovnih smjernica zdravog života.

Eventualna oboljenja

Lista bolesti koje mogu poremetiti nastanak erekcije je velika. Važno je da se sve uzme u obzir, posebno ako se ne mogu pronaći drugi mogući uzroci. Ovdje su samo neke od bolesti koje vaš ljekar treba da potraži da li su prisutne: šećerna bolest, ateroskleroza, bolesti erektilnog tkiva u penisu (Peyronieva bolest i prijapizam), hormonalne abnormalnosti, neurološka oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, bubrežne i jetrene bolesti, oštećenja kičmene moždine, komplikacije nakon operativnih zahvata na prostati, mokraćnom mjehuru ili debelom crijevu.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Ljubav i seks