"Gattinoni", "Vionnet" i Boris Ćalić učesnici 19. smotre mode u Kotoru

“Smotra mode prevazilazi okvire Kotora, a čini mi se i Crne Gore, tako je i sa ovom 19. Smotrom mode, a mi ćemo se potruditi da naredne godine, jubilarna, 20. bude od planetarnog značaja"
1 komentar(a)
preso, Foto: Filip Roganović
preso, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.07.2016. 15:14h

Italijanski brend “Gattinoni”, francusko-italijanska modna kuća “Vionnet” i crnogorski kreator Boris Ćalić učesnici su ovogodišnje, 19. Internacionalne smotre mode u Kotoru, saopšteno je na konferenciji za medije.

Kotorska modna manifestacija održaće se 29. i 30. jula na tradicionalnoj lokaciji ispred katedrale Sv. Tripuna, a organizatori su nagovijestili da bi se manifestacija mogla proširiti i na tri dana, jer planiraju da dan ranije omoguće i propratni program.

“Ono na čemu radimo i što pokušavamo već posljednjih nekoliko godina je da organizujemo prateći program za koji nikada nemamo dovoljno ni novca, ni vremena. Planiramo da Igor Todorović, vodeći dizajener u regionu i jedini iz Istočne Evrope koji je završio prestižnu akademiju u Rimu, predstavi svoju kapsul kolekciju (kolekcija koja nije ograničena na sezonu) 28. uveče prije smotre mode, na drugoj lokaciji, ali u Kotoru”, kazala je Vesna Mandić ispred agencije Fabrika.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Saša Stjepčević istakao je da je ova manifestacija značajan događaj za ovaj grad.

“Smotra mode prevazilazi okvire Kotora, a čini mi se i Crne Gore, tako je i sa ovom 19. Smotrom mode, a mi ćemo se potruditi da naredne godine, jubilarna, 20. bude od planetarnog značaja. Ne treba objašnjavati onima koji su prisustvovali ranijim događajima kako se sve to uklapa i da to prerasta, zajedno sa tim ambijentom u spektakl, tako da sam stvarno ponosan na smotru mode”, kazao je on.

Na pitanje novinara koliko je koštalo opštinu Kotor organizovanje te manifestacije, on je odgovorio u šali da je “taman pomislio da je to prva konferencija na kojoj ga nisu pitali za novac”.

“Pedeset hiljada, što je vrlo skromno, ali opština Kotor će i u tehničkom smislu i svakom drugom dati podršku Fabrici da sve protekne u savršenom redu. To je vrlo skromna suma za ovakav događaj i od ovakvog značaja”, kazao je on.

Mandić je iskoristila njegov odgovor da ispriča kako ovakve manifestacije u svijetu koštaju deset puta više.

“Mislim da svi zajedno pravimo čudo sa budžetom koji imamo, a on nije nedostatak volje već realnost. Ne želimo da ugasimo Smotru mode i guramo to i trudimo se da radom nadoknadimo nedostatak novca”, pojasnila je ona dodajući da je ovogodišnja tema manifestacije - “Istorija svjetske mode”.

Bonus video: