Srđan Šveljo svim zainteresovanima promijenio stajling

“Prilaze i starije dame, ali ne žele da se fotografišu, pa odustanu, a muškarci bez problema pristaju, naročito zato što su moji stajlinzi koloritni i neobični, što će se vidjeti i po fotografijama. Djevojčicama je to naročito interesantno zbog šminke i frizure, ali one više vole da same biraju, ali ja im to ne dopuštam”, kaže stilista uz smijeh.
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 16:25h

U okviru modne manifestacije “17. Madam Maya Fashion Connection” danas je u holu Delta Cityja od 12 do 17 sati održan performans “Refresh Your Style” srpskog stiliste Srđana Švelja, koji je omogućio slučajnim prolaznicima da se bar na nekoliko minuta nađu u koži profesionalnih modela.

“Prije godinu dana kada sam u Novom Sadu krenuo sa ovim, mislio sam da niko neće htjeti da priđe, a na kraju je bio red. I ovdje je veoma lijepa reakcija, svi hoće da učestvuju, niko ne odbija, jedino u slučajevima kada žure ili im je to izgovor”, kazao je za Vijesti Šveljo, dodajući da podjednako učestvuju i momci i djevojke.

“Prilaze i starije dame, ali ne žele da se fotografišu, pa odustanu, a muškarci bez problema pristaju, naročito zato što su moji stajlinzi koloritni i neobični, što će se vidjeti i po fotografijama. Djevojčicama je to naročito interesantno zbog šminke i frizure, ali one više vole da same biraju, ali ja im to ne dopuštam”, kaže stilista uz smijeh.

Za šminku i frizuru, interesovanje je bilo nešto drugačije, što potvrđuje i Tanja Milović, ispred Madam Maya kompanije koja je omogućila frizere i šminkere.

“Bilo je zainteresovanih svih godina. Čini mi se da su zrelije dame iskusnije, pa nemaju blokade koje imaju djevojke i lakše pristupaju ovakvim stvarima”, objasnila je ona.

“Dame je najteže odobrovoljiti da sjednu, a kad se to učine možemo da ih našminkamo kako želimo i napravimo frizure po svom mišljenju, jer su nam dale zeleno svjetlo”, dodala je ona.

Među onima koji su bili raspoloženi za promjenu stajlinga, bila je i 40-godišnja Irena Strugar.

“Bolje izgledam nego prije. Odlično je”, kazala je ona, kada se nakon rada profesionalaca pogledala u ogledalu.

“Pročitala sam u novinama za ovu akciju i sa namjerom sam došla da vidim o čemu se radi, ali i da možda naučim kako da se našminkam, jer nekad to uradim dobro, a nekad ne”, rekla je Strugar.

Petnaestogodišnja Milica Radulović u društvu drugarice, takođe je uživala u promjeni izgleda.

“Sasvim slučajno sam naišla, došle smo da kupimo poklon za drugaricu i naišla na ovo i odlučile da se zabavimo, jer volimo da probamo nove stvari. Lijepo su nas ugostili, našminkali, obukli, napravili frizure, na kraju slikali i sada idemo kući”, kazala je Radulović, koja je naglasila da se inače ne šminka, osim za posebne prilike.

Stilista Srđan Šveljo bio je raspoložen i za dijeljenje savjeta, a prema njegovom mišljenju, najbitnije je ne obazirati se na okolinu koja će uvijek kritikovati, niti voditi računa o tome šta misle drugi.

“Pronaći stil u sebi i ne libiti se. Obiđite second hand šopove, zavirite u babine i mamine ormare ili dedinu garderobu”, poručio je on i obećao da će se ovaj performans ponoviti možda već na jesen.

Ovaj performans biće održan i sjutra na trgu Svetog Petra Cetinjskog, takođe od 12 do 17 sati, a svi zainteresovani bez obzira na pol i godine, dobiće novi stajling i profesionalne fotografije.

Srpski stilista bio raspoložen i da podijeli savjete

Za promjenu stajlinga Švelja je koristio komade iz kolekcije koju je sakupljao dugi niz godina.

“To su stvari koje sam kupio na putovanjima u šopovima, na Najlon buvljaku u Novom Sadu, koji redovno posjećujem i veliki dio garderobe je odatle, second hand radnjama, a ima i dizajnerskih komada koje sam dobio od Boška Jakovljevića, Bate Spasojevića... ali uglavnom je vintage i polovna garderoba sa kojom razbijamo monotoniju i uniformisanost”, ispričao je on.

Po njegovom mišljenju, najveći problem stila mladih je upravo uniformisanost, za šta su krivi brendovi koji nude iste i slične stvari.

“To je ozbiljan problem, jer su veliki brendovi potisnuli sve što je originalno, dizajnerski i drugačije. To dovodi i do problema što svako ko izgleda drugačije bude ismijavan ili osuđen od sredine, jer smo i u XXI vijeku postali zatvoreni prema različitostima, naročito kada se sjetim '80-ih i 90-ih”, tvrdi on.

Galerija

Bonus video: