Pod novim nazivom "Umjetnost i moda", održane izložbe Katarine Zlajić i Lidije Jovanović

Večeras u hotelu Cattaro biće odigrana predstava “Mala crna haljina ‘Coco Chanel’”, a na Trgu Sv.Tripuna će biti predstavljena revija Italo Marseglia i performans “Anna Cappeli adora i Baustelle”.
298 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2018. 14:06h

Modna manifestacija Internacionalna smotra mode u Kotoru, doživjela je velike izmjene u okviru 21. izdanja, pa je agencija Fabrika koja stoji iza događaja, ovoga puta okupila učesnike pod nazivom „Umjetnost i moda“.

Tako je u srijedu veče ispred crkve Sv. Pavla u Starom gradu, Smotra mode, koja se tradicionalno organizuje u saradnji sa Opštinom Kotor, otvorena izložbama crnogorske kreatorke nakita Katarine Zlajić i dizajnerke ručno rađene obuće iz Srbije Lidije Jovanović.

Izložbu Zlajić otvorila je magistar istorije umjetnosti Jovana Lalošević, da bi nakon sat i po prisutni dobili uvid i u radove Jovanović, koji su bili izloženi u galeriji Solidarnosti, gdje je ručno rađena obuća sa modnim islutracijama predstavljena pod nazivom „STart Folding“.

Izložbu srpske dizajnerke otvorila je istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeonović.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imam čast da budem dio Smotre mode u Kotoru baš u godini kada ona izrasta iz modnog u novi i širi umjetnički koncept. Izložba ‘STart Folding’ je priča o umjetničkoj igri materijalima. Njihovom preklapanju i presavijanju koje me je vodilo ka razrješenju lične opsesije kroz idealni vizuelni balans ispričan u formi dizajna obuće, ali i modne ilustracije”, izjavila je Jovanović nakon svoje izložbe.

“I baš to istraživanje je plod mojeg višestranog umjetničkog angažmana. Ono nosi dio onoga što ja pružam i dobijam kao pedagog, nosi veliki udio moga kostimografskog sagledavanja i na kraju sve pročišćeno kroz oko dizajnera. Ujedno to je i kurs koji je moje bavljenje modom u posljednje vrijeme zauzelo”, dodala je ona.

Crnogorska kreatorka nakita do sada je svoj ručno rađeni nakit od kristala, žice i rajsferšlusa predstavljala, između ostalog, i u Parizu i Italiji, a dizajnirala je i krunu za mis Crne Gore.

Večeras u hotelu Cattaro biće odigrana predstava “Mala crna haljina ‘Coco Chanel’”, a na Trgu Sv.Tripuna će biti predstavljena revija Italo Marseglia i performans “Anna Cappeli adora i Baustelle”.

U subotu, 25. avgusta na Trgu Sv.Tripuna u 21.30 sati biti održana revija kolekcije visoke mode Hanna Touma iz Libana, a poslije toga publici će biti predstavljeno po pet modela inspirisanih dobrotskom čipkom, koje su radili Bianka Maria Gervasio, Hanna Touma i Italo Marseglia.

„Nakon 20 godina, Smotra mode je zrelo ušla u novu fazu i ovogodišnje izdanje zaista predstavlja značajan kulturno umjetnički događaj. Ono što čini pomak u odnosu na sva ranija izdanja, osim drugačijeg koncepta jeste i dužina trajanja manifestacije, čime je poslata jasna poruka da u kulturi, umjetnosti i modi ima dosta sadržaja vrijednih prikazivanja publici na najbolji način, u direktnom kontaktu”, saopštili su iz organizacije.

Galerija

Bonus video: