Žene sa Bliskog istoka najbolji kupci ekskluzivnih haljina

Taj trend može da iznenadi, ukoliko se zna da su muslimanke, posebno one koje žive u zalivskom regionu, tradicionalno "pokrivene"
309 pregleda 0 komentar(a)
žena sa burkom, Foto: Thehivedaily.com
žena sa burkom, Foto: Thehivedaily.com
Ažurirano: 08.10.2011. 11:27h

Rijetko kada ih možete vidjeti u prvim redovima na revijama, veoma su diskretne prilikom kupovine, ali žene sa Bliskog istoka su postale jedan od najvažijih kupaca visoke mode.

Taj trend može da iznenadi, ukoliko se zna da su muslimanke, posebno one koje žive u zalivskom regionu, tradicionalno "pokrivene". Međutim, zbog njihovih obaveza - 15 do 20 svadbi tokom godine i brojnih zabava na koje idu svakoga mjeseca, potrebno im je mnogo više haljina nego evropskom i američkom društvenom "kremu" za povremene dobrotvorne balove i žurke.

A obući istu haljinu dva puta ne dolazi u obzir.

Članovi bogatih arapskih porodica su tradicionalni kupci ekskluzivne dizajnerske garderobe. Najveći kupci dolaze iz Saudijske Arabije, Kuvajta, bogate porodice iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojima nije problem da potroše ni 50.000 eura za ekskluzivnu haljinu koja će biti nošena na zabavi na kojoj ne prisustvuju muškarci.

"Sve kraljevske porodice sa Bliskog istoka su naši kupci", izjavila je za Rojters Katerin Riviere iz "Kristijan Diora".

Kupci sa Bliskog istoka u posljednje vrijeme pokazuju veliko interesovanje za libanske kreatore poput Elija Saba i Zuhaira Murada.

"Žene sa Bliskog istoka su naši najveći kupci i najvjerovatnije će tako i ostati", rekao je Džefri Aronson, koji je nedavno postao izvršni direktor kuće "Emanuel Ungaro", a koji je ranije radio za Donu Karan, Oskara de la Rentu i Marka Džejkobsa.

Obično na svadbama koje se održavaju u zalivskim zemljama, žene i muškarci su odvojeni, pa pripadnice ljepšeg pola ne prezaju da na takvim skupovima odjenu i veoma provokativne haljine.

Na zabavama koje organizuju kraljevske porodice, međutim, vodi se više računa o dubini dekoltea, liniji haljine i samom stilu.

Za žene na Bliskom istoku moda je simbol društvenog statusa i uspeha. Sve one žele da na svadbama i zabavama sijaju i zadive potencijalne svekve zbog čega se pretežno odlučuju za haljive sa puno kristala, dragog kamenja, napravljene od sjajnih tkanina.

Bonus video: