Ženska poslovna odjeća kroz istoriju

Žene su u četrdesetim bile jednostavne i elegantne. Dok su se u slobodno vrijeme oblačile vrlo različito, žene u fabrikama i trgovinama oslanjale su se na udobnost i eleganciju.
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 11:58h

Poslovna moda je oduvijek bila važna. Ona se tokom decenija promijenila, postala ležernija pa čak i ženstvenija.

1940-te

Žene su u četrdesetim bile jednostavne i elegantne. Dok su se u slobodno vrijeme oblačile vrlo različito, žene u fabrikama i trgovinama oslanjale su se na udobnost i eleganciju. Zbog ograničenih materijala i smanjenja zaliha zbog rata mnoge su žene nosile uniforme. Međutim, praktičnost nije bila jedina bitna. Minimalizam je ohrabrio žene da koriste tkanine na nove načine. Suknje su se skratile i kombinovale sa jaknama. Mnogima se radna odjeća sastojala od suknje do koljena ili pantalona, bluze i jakne. Tu su bili naravno i šal ili marama i šešir.

1950-te

Nakon rata moda je krenula u smjeru luksuza i ekstravagancije. Zaposlene žene su štedjele na kućnoj odjeći, ali na onu za posao nijesu. Pantalone su već postale prihvatljive, ali prava dama je i dalje nosila suknju. Popularne su bile uske olovka suknje, a naglašavana je figura poput pješčanog sata. Rukavice i šeširi su davali elegantan i inteligentan izgled.

1960-te

Kako je sve više žena ulazilo u poslovni svijet tako se pred poslovnu modu postavljao zahtjev udobnosti. Uobičajena poslovna odjeća sastojala se od podsuknje, suknje ili haljine do koljena i jednostavne bluze. Formalno su se pantalone smatrale prihvatljivim za svakodnevno nošenje na posao. Odijela su bila elegantna, često pastelnih boja, u kombinaciji s prslukom i jaknom ili kaputom iste dužine. Ovratnik je vrlo često bio naglašen krznom ili vunom.

1970-te

Dok su cvijeće i grafika bili uobičajeni na kežual odjeći, poslovna moda je ostala mirnija. Još uvijek su u trendu bile siluete pješčanog sata i retro trendovi. Međutim, odjeća je sve češće od mekih materijala i opuštenijih linija. Svilene marame i šalovi dodavali su ženstvenost

1980-te

Naglasak je u modi bio na ramenima. Najveći uticaj imale su serije poput Dallasa i Dinastije. Vuna, pamuk i svila vratile su se u modu i zamijenile sintetičke materijale. Ženska odjela su krojena nešto sličnije muškim, a te grublje linije su bile ublažene maramama i svilenim šalovima. Takođe u trendu je bio i nakit, naušnice zlatne ili biserne, kao i ogrlice.

1990-te

Jastučići sa ramena su izbačeni, a vrlo moderna su bila odijela tj. sako i pantalone iste boje i materijala. Farmerice postaju prihvatljive za posao, a ponovno se vraćaju i klasične suknje i haljine do koljena. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih moderna su bila i kožna odijela. Kasnijih devedesetih suknje se skraćuju, izrezi produbljuju. Popularne postaju tkanine od likre i kašmira.

2000-te

Sve manje preduzeća ima norme poslovnog odijevanja pa je skoro sve dozvoljeno obući na posao. Ženska poslovna moda postala je potpuno opuštena, ženstvena i lepršava. Farmerice su postale sastavni dio poslovne mode. Međutim, dobro poslovno odijelo i dalje ostaje bitno, posebno uske olovka suknje.

Bonus video: