Četrdeset godina od smrti Koko Šanel

Francuska i svijet mode obilježavaju danas 40 godina od smrti Gabrijele \\"Koko\\" Šanel (1883-1971), revolucionarne modne dizajnerke čiji su modeli definisali žensku eleganciju 20. veka.
192 pregleda 0 komentar(a)
Coco Chanel, Foto: Tanjug
Coco Chanel, Foto: Tanjug
Ažurirano: 13.01.2011. 18:35h

Iako joj je majka bila šnajderka, a i sama je završila taj zanat, Koko je sanjala da postane pjevačica mjuzik hola.

U 24. godini, međutim, sudbina ju je "sustigla" i nakon nekoliko ljubavnih afera okrenula se svijetu mode kojem će ostati vjerna sve do smrti, 10. januara 1971.

Počela je da se bavi kreiranjem u doba kada je moda groteskno izobličavala žensku figuru. Svojim vizionarskim stilom, Koko je dokazala da elegancija i udobnost ne isključuju jedno drugo.

Njeni prvi modeli bili su mali originalni šeširi koji su bili izuzetno "šik" i u potpunoj suprotnosti sa tadašnjim kapama širokog oboda koje su kod žena izazivale grčenje vrata i glavobolju.

Odlučivši da proširi svoj asortiman, Šanel je 1913. u Parizu otvorila svoj prvi butik.

Njene kreacije su bile jednostavnog kroja i od udobnih materijala. Zamisao joj je bila da odjeća treba da prati liniju tijela kako bi omogućila osobi koja je nosi potpunu slobodu kretanja kao što i sama priroda nalaže.

Jedinu "ekscentričnost" koju je sebi dopuštala bila je upotreba svijetlih boja kako odjeća ne bi djelovala previše strogo.

Koko Šanel nije samo oslobodila tijelo već se i jednim potezom makazama otarasila svoje kose i postala "prva žena kratke kose".

Samo četiri godine kasnije, "madmoazel Šanel" je zapošljavala više od 300 radnica.

Tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, Šanel je nastavila da unosi novine u modu, preuzimajući pojedine detalje iz muške garderobe koja je tada bila daleko udobnija od ženske.

Holivudske zvijezde i pripadnice evropske elite otimale su se o njene modele, a ubrzo su "Šanelov stil" počele da prisvajaju i obične žene.

Kada je depresija pogodila Evropu, ona je izbacila na tržište jeftine pamučne haljine i spustila cijenu svojih proizvoda za 50 odsto. Mala crna haljina i "šanelov" kostim postali su modni klasici koji opstaju, gotovo nepromijenjeni, sve do danas.

Vremenom, Koko Šanel je svoju kompaniju proširila i na polje modnih aksesoara, kozmetike i parfema od kojih je svakako najpoznatiji "Šanel 5", ikona među mirisima.

"Kraljica stila", prijateljica Pikasa, Koktoa i Stravinskog, umrla je 1971, ali njen stil nesputane forme i elegancije i dalje opstaje više kao fenomen nego kao moda.

Bonus video: