Kreatori različitih senzibiliteta, godina, stilova, tipova mode i religija

U okviru drugog Internacionalnog modnog festivala, modele će predstaviti Dejvid Griljo, Albino D’amato, Luisa Bekarija, Majkl Ćinko i Silvio Đerdina
637 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2019. 17:37h

U okviru drugog Internacionalnog modnog festivala u Porto Montenegru u Tivtu, publici će 19. i 20. jula svoje radove predstaviti Dejvid Griljo, Albino D'amato, Luis Bekari i Majkl Ćinko, dok će manifestaciju izložbom Vertigo, otvoriti Silvio Đerdina, 18. jula, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj danas u hotelu Podgorica.

“IFF je već postao pravi brend i toga smo postali svjesni ovih dana i veoma nam je drago da je jedan ovakav događaj već poslije prve godine održavanja postao brend, što niti je lako, a ni često, ali to znači da smo dobro počeli”, kazala je Vesna Mandić ispred agencije Fabrika koja uz podršku Porto Montenegra i hotela Regent organizuje ovaj modni događaj, dodajući da će se potruditi da ove godine IFF bude duplo bolji.

“Ove godine ćemo imati šest kreatora, jedan od njih će biti u okviru izložbe u Pomorskom muzeju gdje je prošle godine to učinio Renato Balestra. Prve večeri imamo dvije revije, ali u okviru prve će se predstaviti dva kreatora. Uspjeli smo da okupimo kreatore potpuno različitih senzibiliteta, godina, stilova, tipova mode, religija, kao i prošle godine”, istakla je Mandić.

Ona je otkrila više o Đerdinu, koji će se ovoga puta u Crnoj Gori predstaviti izložbom modela.

“Sjećate se čuvenog dvojca Grimaldi Đerdina? Ne pamti se da je neki duet modnih kreatora postigao tako brzi uspjeh, kao oni '98. godine. Bili su u Kotoru 2000. pa su se razišli 2010. Silvio Đerdina se sada bavi modom koja je vezana za umjetnost. U januaru je tokom Nedjelje visoke mode u Rimu napravio instalaciju Vertigo u okviru koje je prikazao kolekciju i njegovo viđenje mode za proljeće/ljeto 2019. godine”, ispričala je ona.

Izložba će biti održana u Pomorskom muzeju i trajaće do 21. jula, dok će se revije održati u prostoru Sinhro, kao i prošle godine.

“Taj dio otvoriće 'Who Is On Next', a u pitanju je takmičarski i skauting projekat koji organizuje Alta Roma u saradnji sa italijanskim izdanjem časopisa Vogue i njegov cilj je ne samo pronalaženje već i promovisanje mladih talenata i kreatora koji već imaju brendove sa konceptom Made in Italy, a jedan od glavnih žirija je Simoneta Đanfelići”, pojasnila je Mandić.

Prema njenim riječima Đanfelići je umjesto pobjednika posljednje sezonae odlučila da u Crnu Goru dovede dva kreatora koji su pobijedili ranijih godina, a sada su postali pravi predstavnici uspješnih modnih kreatora italijanske modne scene.

“Jedan je Albino Damato sa brendom Albino Teodoro koji je između ostalih, prije osnivanja svog brenda radio za Lui Viton, Versaći, D&G, Karla Lagerfilda... a drugi je Dejvid Griljo koji je dobio veliki broj nagrada još kao mladi dizajner, a 2016. radio za D&G”, istakla je ona.

“Druga revija odnosno treći kreator je Rami Kadi koji je trenutno najpoznatiji kreator visoke mode na svijetu mlađe garde. Na posljednjem Kanskom festivalu najveći broj glumica je nosilo upravo njegove modele, a društvene mreže su eksplodirale kada je na žurci Vanity Fair magazina nakon dodjele oskara Kendal Džener pozirala u njegovoj crno-bijeloj haljini...”, ispričala je Mandić.

Ona je dodala da modele Kadija nose Izabel Fontana, Dženet Džekson, Kejti Peri, Nikol Šerzinger, Olivia Palermo i mnoge druge zvijezde, te da će kolekciju predstaviti svega dvije nedjelje nakon predstavljanja u Parizu.

“Luisa Bekarija ponos italijanske mode, prava dama i jedna od najuglednijih modnih kreatorki u toj zemlji od '80-ih. Možda nije prisutna na društvenim mrežama, a razlog je to što kreira za veliki broj članova kraljevskih porodica u Evropi, a njihove slike se smiju objaviti izričito uz njihovu dozvolu koju oni daju vrlo rijetko”, pojasnila je Mandić opisujući radove kreatorke riječima “romantično, maštovito i ženstveno”.

“Ona je upravo završila kolekciju za proljeće/ljeto 2020. i nju će donijeti, kao i svoju 'dreamy' kolekciju...”, dodala je ona.

“Druga revija, koja će biti šlag na torti, jedan od najvećih kreatora visoke mode na svijetu koji je prešišao sva najveća imena i ponos je IFF-a 2019. godine, je Majkl Ćinko čiju kolekciju ne možemo opisati, to morate da vidite, jer je u pitanju san, bajka... djeluje potpuno nestvarno”, poručila je Mandić.

“On je Filipinac sa stalnim boravkom u Dubaiju, a svoje kolekcije prikazuje na Nedjeljama visoke mode u Parizu, Fashion Weeku u Majamiju, Njujorku... Nedavno je imao reviju u Moskvi, bio bi mi potreban cijeli dan da nabrojim sve nagrade koje je do sada osvojio”, ispričala je ona.

“Njegove modele nose Bijonse, Dženifer Lopez, Rijana, Lejdi Gaga, Maraja Keri, Ana Ivanović, Sofia Vergara, Mila Kunis, Kajli Minog...”, nabrojala je Mandić.

Konferenciji za medije prisustvovao je i Danilo Kaslezić portparol Porto Montenegra, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom sa agencijom Fabrika.

“Izvještaji u medijima su pokazali da smo prošle godine uradili pravu stvar, a Vesna Mandić kao veliki profesionalac govori o svemu, samo ne o sebi i Fabrici, pa bih ja istakao koliko je intezivno, zabavno i neočekivano raditi sa njom na postavljanju festivala koji ima karakter najznačajnije manifestacije u ovom dijelu Evrope”, kazao je on. “Htjeli smo da napravimo nešto veliko, a ona je napravila dvostruko veće. Kada nam je poslala prijedloge, a oni su dolazili u fazama, mi smo iz dana u dan bili sve više oduševljeni i drago mi je što smo ostali vjerni Pomorskom muzeju i interakciji mode i kulture, jer to je ono po čemu je Porto Montenegro poznat”, zaključio je on. Elena Ljiljanić, ispred hotela Regent koji je jedan od partnera festivala, otkrila je da je interesovanje njihovih gostiju za IFF veoma veliko.

“Naš hotel ove godine bilježi petu godinu rada i postojanja, a za to vrijeme dobili smo oko 30 međunarodnih nagrada. Čast je biti dio ovakve organizacije, a naš ovogodišnji geslo je 'Izvanredno ljeto', dok Porto Montenegro ima slogan 'Neobičan život'. U to se idealno uklapa drugo izdanje IFF-a. Interesovanje naših gostiju, vlasnika stanova i zakupaca, kako inostrane tako i domaće javnosti je izuzetno veliko i potvrđuje da je Crna Gora ne samo među nadolazećim luksuznim destinacijama već to i jeste, a ujedno i relevantna modna adresa”, smatra ona.

Bonus video: