Kada morate na šišanje: Pet znakova da je krajnje vrijeme

Ispucalim vrhovima neće pomoći različiti preparati koji obećavaju čudotvoran rezultat - jedino rešenje je redovno šišanje
4742 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne zapostavljajte ovu rutinu, koliko god da vam je žao da skratite svoju kosu, jer je to jedini način da kosa bude zdrava i sjajna

Ponekad je teško procijeniti jeste li stvarno došli do trenutka kada vaša kosa očajno vrišti: "Treba mi šišanje!". Ipak, ponekad visoke cijene i dugo čekanje na šišanje uprkos dogovorenom terminu doprinesu da ispucali vrhovi nijesu toliko loša stvar i da posjeta frizeru i nije baš neophodna. Trenuci u kaojima stvarno ne treba da odlažete šišanje, piše Cosmopolitan, su sljedeći:

1. Imate ispucale vrhove

Može li vidljivije od ovoga? "Lako ih je uočiti - kada su vaši vrhovi ispucali i izgledaju svtlije od ostatka kose, definitivno je vrijeme za šišanje", kaže David Marinelli, vlasnik Davide Hair Studija u New Yorku koji je uvjeren da nikome ne treba mikroskop da bi primijetio oštećenu kosu. Nažalost, ispucalim vrhovima neće pomoći različiti preparati koji obećavaju čudotvoran rezultat pa je jedino rešenje redovno šišanje. "Najbolji način da ih izbjegnete je da se redovno šišate, uvijek koristite zaštitu od toplote i koliko god vam budžet dozvoljava da sebi to priuštite - nadogradite svoje alate za oblikovanje kose", objasnio je Paul Cucinello iz Cucinello Studija.

2. Kosa vam je izgubila oblik i volumen

Što je kosa duža, to ima manje volumena, ali to je potpuno normalno jer su duge vlasi teže, što dovodi do manjka volumena u korijenu kose. Zato je dobar izbor stepenasto šišanje koje će vizuelno povećati volumen kose.

3. Ne uspijevate da uvijete, a ni ispeglate kosu

Ako vrhove svoje kose ne možete uviti čak ni pomoću uvijača za kosu, to je znak da ćete uskoro morati da posjetite frizerski salon. Kosi je potrebna vlaga kako bi imala oblik i kako ne bi izgubila sjaj, a ako nemate zdravu kosu, ni jedno od toga nije moguće.

4. Kosa je stalno zamršena

Ako se vaša kosa stalno mrsi i vodite borbu s upornim stvaranjem čvorova, vreme je za skraćivanje vrhova, piše Elite Daily.

5. Mjesecima se nijeste ošišali

"Većina ljudi ne voli promjene, a ja zaista vjerujem da je to zbog promjena koje se obično događaju vama i na koje vi ne možete uticati. Ipak, promjena frizure jedan je od najboljih načina da se naviknete na promjene, a to može biti jedna od najpozitivnijih promjena koje sebi možete priuštiti", uvjeren je Cucinello.

Bonus video: