Ministarstvo kulture u okviru kampanje “Živimo kulturu”

Od ove sezone fokusirani i na inostrano tržište

Resorno ministarstvo predstavilo crnogorski modni brend “KOKA”

1596 pregleda 0 komentar(a)
Jedno od djela modnog brenda KOKA, Foto: Živimo kulturu
Jedno od djela modnog brenda KOKA, Foto: Živimo kulturu

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, Ministarstvo kulture nastaviće sa predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije, kao dio programa „Kreativna Crna Gora“, a jedan od trinaest podržanih projekata je i crnogorski modni brend „KOKA“.

Transponovanjem tradicionalnih odjevnih predmeta u savremeni kontekst, „KOKA“ daje unikatan identitetski osvrt na percepciju crnogorske savremene mode, saopštili su iz Ministarstva kulture. Autorka brenda je Biljana Jelić, dizajnerka iz Nikšića, za koju kažu da je atraktivni istorijski narativ uskladila sa savremenim odjevnim komadima i „isplela“ specifičnu modnu priču koja ostavlja efektan estetski trag u svijetu.

Podrška Ministarstva kulture brendu „KOKA“ na ovom konkursu odnosi se na obezbjeđivanje neophodne nadogradnje proizvodnih kapaciteta, ali i promotivnih aktivnosti.

Autorka brenda, Biljana Jelić izjavila je da je ideja za projekat nastala spontano.

Biljana Jelić
Biljana Jelićfoto: Živimo kulturu

„Imala sam privilegiju da dobar dio života, zapravo svog djetinjstva, provedem na planini Sinjajevini u društvu moje babe Koviljke. Bila je prava planinka. Šta god da su radile, ona i njene drugarice usput su i plele, kao da su imale dodatni par ruku. Bilo da se čeka hljeb da se ispeče ili oteli krava, one su stalno plele. Tako sam se, još kao djevojčica zaljubila u vještinu pletenja, koju sam upravo od babe naučila“, prisjetila se Jelićeva.

S obzirom na to da se brend „KOKA“ fokusira na održivu modu, autorka brenda naglašava da je njen proizvod namijenjen ženama, odnosno - internacionalnoj ženi. Kaže da stvara bez pritiska modnih trendova, te da njen rad karakterišu bezvremenski odjevni komadi u kojima se mogu pronaći žene različitih modnih senzibiliteta. Kada je u pitanju tržište, napominje da je brend „KOKA“ prvo plasiran na “domaćem terenu”, odnosno na Balkanu, ali da je širenje neminovno.

„Ove sezone fokusirali smo se i na inostrano tržište. Strancima je jako zanimljivo ovo što radimo, zato što je u pitanju ručni rad, ali i to što za odjevne predmete koristimo 100 posto vunu, koja je obrađena baš na Balkanu. Već smo bili u Ljubljani, Stokholmu i Cirihu, a za sljedeću sezonu u pregovorima smo sa predstavnicima iz Berlina i Beča“, ističe Biljana.

Što se tiče planova za budućnost, ona naglašava da joj je cilj da nastavi sa pletenjem i da razvija svoj brend, ali i da uputi što više ljudi u to koliko je ljepše nositi bezvremenske odjevne komade, koji ne podliježu trenutnim modnim trendovima.