Evo koji su najtraženiji modni komadi u posljednja tri mjeseca

Da bi pronašli najtraženije proizvode na svijetu, Lyst filtrira više od šest miliona artikala

5051 pregleda 0 komentar(a)
Birkenstock papuče, Foto: Instagram/ birkenstock
Birkenstock papuče, Foto: Instagram/ birkenstock

Po izvještaju platforme Lyst, koja se bavi analizom trendova, najtraženiji modni komadi su unisex i udobni - na popisu se ne nalaze luksuzni modni dodaci, već komadi koje su popularizovani na neki drugi način. Bez modnih blogerki, urednica i influnserki koje šetaju na nedjeljama mode, luksuzni komadi samostalno nijesu pronašli put do publike, kao što je to bio slučaj prije pandemije koronavirusa.

Da bi pronašli najtraženije proizvode na svijetu, Lyst filtrira više od šest miliona artikala po obimu spominjanja, pretraga, pregleda stranica, interakcija i prodaje u hiljadama internet prodavnica.

Dakle, nije pletena Loewe basket torba, niti stilizovana Cult Gaia pletena haljina - najpopularniji modni komad u posljednja tri mjeseca su unisex papuče brenda Birkenstock. Udobna obuća koja nikada nije ciljala na status fashion komada (barem ne do 2019. godine) trenutno je najtraženiji modni predmet.

Zanimljivo, na Lystovom popisu top 10 najtraženijih modnih predmeta ne nalaze se modni dodaci globalno popularne Bottega Venete, niti mini torbica Jacquemusa kao ni ostali skupocijeni komadi luksuznih brendova. S popisa popularnih ženskih komada je izostao i Gucci, a Prada se našla na šestom mjestu, doduše sa sportskim komadom. Na desetom mjestu nalazi se Nike s mini suknjom teniskog stila. Inače, Nike se u ovom kvartalu istakao kao najpopularniji brend, sa trona je skinuo Off-White.

foto: Lyst

Drugi najtraženiji modni komad je - maska za lice, ona dizajnerska, s potpisom Marine Serre. Zatim slijedi Loewe torba od rafije, pa još jedan "karantinski komad" - sportski Calvin Klein grudnjak. Cult Gaia Serita haljina koja duguje popularnost 'it' djevojkama poput Rosie Huntington-Whiteley našla se na petom mjestu, a tu su i zlatne minđuše Missoma x Lucy Williams.

Zbog čega su Birkenstock papuče toliko popularne i zašto im je potražnja u tri mjeseca porasla za 225 posto? Dijelom zbog karantina i shopping navika koje je izolacija oblikovala, ali u prilog im idu i saradnje s velikim modnim imenima. Istorija obuće njemačkog dizajna duga je više od 250 godina, ali u posljednje vrijeme Birkenstock traži svoj put prema modnoj sferi. Posljednja od saradnji koja je naišla na odobravanje celebrity društva je ona s brendom Proenza Schouler. Kendall Jenner, Gigi Hadid, Leonardo DiCaprio i Usher nalaze se među obožavaocima koji su nosili ovu vrstu obuće.

Najpopularniji muški modni predmet je maska za lice, ona brenda Off-White. Na drugom mjestu - Brunello Cucinelli, italijanski brend luksuzne obuće čije papuče neodoljivo podsjećaju na klasični Birkenstock model. Popis najpopularnijih muških odjevnih komada najbolji je pokazatelj uticaja društvenih mreža, u prvom redu Tik Toka, ali i pandemije na aktuelne trendove. Fokus je na obući - tri para patika i jedne Alexander McQueen čizme nalaze se na popisu. Tu je i JW Anderson patchwork kardigan koji je, zahvaljujući Tik Tok izazovu, postao viralan i rasprodan, prenosi Gloria Glam.

foto: Lyst

Trendove kroje društvene mreže, dokumentarci i serije koje smo gledali za vrijeme izolacije - Balenciaga patike zamijenile su Nike Air Jordan 4 retro flyknit, popularne nakon što je na Netflixu izašao dokumentarac o velikanu Michaelu Jordanu.

Bonus video: