Armani: Pet zlatnih modnih savjeta legende modnog dizajna

Đorđo Armani prezire brzinu kojom se razvija današnja moda i smatra da moda mora pronaći humaniji ritam

10678 pregleda 2 komentar(a)
Iz jedne od Armani kolekcija, Foto: Pinterest/Instagram
Iz jedne od Armani kolekcija, Foto: Pinterest/Instagram

Početkom sedamdesetih Đorđo Armani bio je još samo jedan propali student medicine. U Milanu je najprije uređivao izloge, a onda je napredovao do dizajnera za modnu kuću Nino Ćeruti. Prekretnica u njegovoj karijeri došla je s čovjekom po imenu Serđo Galeoti, koji ga je ohrabrio u namjeri za osnivanje sopstvene modne marke.

I tako je Đorđo Armani prodao svoju Wolkswagen bubu, a od tog novca su 1975. dvojica partnera otvorila firmu - Serđo je bio zadužen za finansije, a Đorđo za kreativu.

Armani
foto: Pinterest/Instagram

Danas, četrdesetak godina kasnije Đorđo Armani je sinonim za uspjeh, italijanski stil odijevanja, glamur i luksuz.

Rođen je 1934. u Pjaćenci, malom provincijskom gradu na rijeci Po, a da će jednoga dana stvarati prekrasnu odjeću, moglo se naslutiti još u najranijoj dobi. Sa bratom je izrađivao lutke za njihove amaterske predstave. Logično, Đorđo je bio zadužen za minijaturne kostime.

Svjetsku slavu stekao je 1982. kada se kao drugi po redu modni dizajner u istoriji pojavio na naslovnoj strani uglednog časopisa Time. Prije njega to je uspjelo samo Kristijanu Dioru.

Armani
foto: Pinterest/Instagram

U istoriji mode zauvijek će ostati upamćen po tome što je žene oslobodio strogoće. Početkom osamdesetih za njih je izmislio ležerne jakne bez okovratnika i udobne pantalone. Isto je omogućio i muškarcima, odmah po osnivanju brenda.

Jedna od značajnijih muških silueta u Armaniju sigurno je ona glumca Ričarda Gira u filmu Američki žigolo. Taj angažman mu je, zajedno s kostimografijom koju je odradio za TV seriju Poroci Majamija, otvorio vrata Holivuda, piše zadovoljna.hr.

Ričard Gir u filnu Američki žigolo
Ričard Gir u filnu Američki žigolofoto: Pinterest/Instagram

Đorđo je tvorac tzv. mode za crveni tepih jer se pojavio baš u vrijeme kada su glumačke zvijezde poželjele upečatljivu odjeću koja više ne izgleda poput pozorišnih kostima.

Zašto bi neko trebao da me oblači? To mogu da radim i sama i ko je taj Đorđo Armani - bila je reakcija Mišel Fajfer kada joj je početkom osamdesetih dizajner ponudio svoje usluge. Gotovo 35 godina kasnije svako ko je poznat u Hollivudu želi da nosi njegove kreacije, a to je učinila i Mišel, više puta.

Njegova odjeća je jednostavna, izrađena od kombinacija neobičnih materijala u monohromatskim, neutralnim i najčešće hladnim tonovima.

Đorđo Armani prezire brzinu kojom se razvija današnja moda, a u velikom intervjuu koji je prije nekoliko godina dao za GQ to je objasnio sljedećim riječima: "Razvijam se u sopstvenom ritmu, jer žene i muškarci koje odijevam to od mene očekuju. Oni ne žele ideje koje samo funkcionišu na pisti. I zato moda mora pronaći humaniji ritam".

Ovog mjeseca Armani je proslavio 87. rođendan. Svojim radom je promijenio tok modne istorije - moderno odijevanje nezamislivo je bez stilskih pravila ovoge legende modnog dizajna.

Top 5 modnih savjeta slavnog dizajnera

1. Birajte neutralne materijale bez ukrasa. Iz modne perspektive, isplativiji su.

2. Razlika između stila i mode je u kvalitetiu

3. Cipele su najvažniji dio ženske garderobe.

4. Nemojte se pretjerano truditi kada birate odjeću. Ljudi s najviše stila izgledaju kao da se uopšte nijesu trudili.

5. Najbolje se slažu crna i tamnoplava. Ako odaberete tu kombinaciju boja, možete se poigrati krojevima i teksturama.

Bonus video: