Parfemi mirišu drugačije na različitim osobama: Evo zašto

Vjerovatno već znate da parfem miriše drugačije na papirnm testerima u rodavnicama nego na vašoj koži. Zato ga je uvijek potrebno isprobati prije kupovine. Možda ste takođe primijetili da jedan parfem divno miriše na vašoj prijateljici ili koleginici, ali ne na vama.

7074 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada zapitali zašto vam određeni parfem 'ne uzvraća ljubav'? U razgovoru za Byrdie, stručnjak za parfeme Michael Donovan otkrio je da određeni tipovi kože imaju različita svojstva kada je u pitanju miris. Iako ne postoje naučna istraživanja o tome zašto određeni miris reaguje drugačije na svakoj osobi, Donovan je svoja zapažanja prikupio tokom decenija iskustva u radu s parfemima i klijentima.

"Zanimljivo, primijetio sam da ljudi s različitom bojom kose takođe različito nose mirise. Moj savjet? Uvijek provjerite kako miris reaguje na vašu kožu prije nego što ga platite", objasnio je Donovan.

I - zašto parfem na svima miriše drugačije? "PH ravnoteža kože razlikuje se od osobe do osobe, što može da promijeni način na koji parfem miriše", kaže Donovan. Koristite gel za tuširanje namijenjen osjetljivoj koži koji će vam pomoći da držite svoj pH pod kontrolom.

Na miris može uticati čak i vaša ishrana, ali i hormoni. Naime, kada nivo estrogena padne, brže ćete se zagrijati i malo više znojiti, a to će uticati na vaš parfem. Jedno istraživanje je pokazalo da ljude privlače mirisi koji odgovaraju njihovom prirodnim mirisu tijela.

Ako imate "normalan" tip kože (ne suvu ili masnu), većina parfema će na vama mirisati kao što miriše na testerima u prodavnici, ali morate znati da vaš pH, fluktuirajući hormoni ishrana mogu uticati na aromu tokom mjeseca.

Masna koža

Većina parfema napravljena je od sastojaka koje privlači ulje. "Ako imate masnu kožu gornje note parfema će se duže zadržati, ali takođe se mogu prenaglasiti određeni elementi parfema. Prema mom iskustvu, slatke note mogu biti prejake na masnoj koži. Voćne, s druge strane (posebno citrusi), mogu biti nevjerovatne. Note koje bi jednostavno nestale na suvoj koži, mogu biti predivne na masnoj", objasnio je Donovan.

Dakle, masna koža naglašava mirise. Skromni i diskretni mirisi mogu se pretvoriti u nešto veličanstveno. Međutim, morate biti oprezni; određeni elementi mogu biti prenaglašeni i poremetiti ravnotežu parfema.

Suva koža

Suva koža traži jače mirise s čvrstom bazom kako bi zadržala miris. "Orijentalni i 'drvenasti' parfemi dobro funkcionišu, kao i začini i jači cvjetovi poput tuberoze. Nježni mirisi će ispariti pa vam treba nešto jače", savjetuje Donovan.

Ako želite da parfem duže traje na koži, nanesite losion ili ulje bez mirisa prije nego što poprskate parfem.

Bonus video: