Ravna ili štikla: Izračunajte koja visina potpetice je prava za vas

Ključno je da saznate šta je najbolje za vas - a to možete učiniti zahvaljujući jednostavnoj jednačini koju je osmislila konsultantkinja podijatar Ema Sapl

6091 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto par skromnih štiklica ostavlja neke žene u agoniji, dok druge rado šetaju u svojim „udobnim“ visokim štiklama satima? Odgovor ne leži nužno u lukavim ulošcima, skupim dizajnerskim cipelama ili čak 'gvozdenim' prstima, već u nečemu sasvim drugom: obliku vašeg stopala.

Prema riječima stručnjaka, neke žene su jednostavno stvorene za nošenje visokih potpetica, dok će drugima biti neprijatno u bilo kojoj visini potpetice. Ključno je da saznate šta je najbolje za vas - a to možete učiniti zahvaljujući jednostavnoj jednačini koju je osmislila konsultantkinja podijatar Ema Sapl. Podijatrija je medicinska disciplina koja proučava probleme stopala.

Ema je tokom godina pregledajući ženska stopala shvatila da se mnogi žale na bolove u stopalima uprkos tome što nose takozvane razumne cipele. Svoju računicu za cipele naziva savršenom visinom pete (PHH) i koristi je u svojoj praksi u Londonu kada pomaže ženama koje trpe bol zbog nošenja pogrešnih cipela. „To je fundamentalno u mom kliničkom radu“, kaže ona.

cipele
foto: Shutterstock

Mjerenje se zasniva na fleksibilnosti talusa, kosti koja povezuje stopalo i nogu. Talus je neobično zakrivljena kost postavljena na vrhu i na prednjem dijelu stopala, a način na koji se kreće diktira koliko visoku potpeticu treba da nosite.

"Ako se talus naginje nadolje kada držite nogu ispruženu i opuštate stopalo, onda imate dosta pokretljivosti i možete lako da nosite visoke potpetice“, objašnjava Ema. „Vaše stopalo može mnogo više da se kreće gore-dolje. Ali ako se vaš talus ne naginje, biće vam udobnije i u ravnim cipelama. Ravnije cipele daju pravi ugao u odnosu na tlo i ne zahtijijevaju toliko kretanja od stopala", piše Daily Mail.

„Neke žene smatraju da su štikle neizrecivo neprijatne, i ne mogu ništa da učine povodom ovoga.“ Statistike podržavaju činjenicu da mnoge žene jednostavno ne biraju pravu obuću. Prema Koledžu za podijatriju, bolna stopala izazivaju prosječno 23 dana bola svake godine. To je sat i po dnevno.

Pogrešna obuća može dovesti do bolova u mišićima, kurjih očiju i žuljeva, kao i do dugotrajnih problema kao što su bolovi u koljenima i leđima.

Glavni dio ove priče je, naravno, visina potpetice. „Primijetila sam da se mnoge pacijentkinje žale na bol, a zatim govore da uvijek nose ravne cipele“, kaže Ema. „Ono što nisu shvatile je da struktura skočnog zgloba i stopala znači da je nekim ženama prirodno udobnije u obući sa višom potpeticom. Ako stalno nosite pogrešnu visinu pete za svoje stopalo, veća je vjerovatnoća da ćete trpjeti nelagodnost.

Svako može da utvrdi svoju savršenu visinu pete za samo nekoliko minuta. Treba vam samo stolica, metar, olovka i osoba voljna da pomogne.

1) „Izujte cipele, sjedite i držite jednu nogu ispruženu ispred sebe i opustite stopalo“, kaže Ema. Ako vam stopalo prirodno stoji pod pravim uglom u odnosu na vašu ispruženu nogu i ne visi, onda imate manju pokretljivost talusa i biće vam udobnije u ravnim cipelama nego u visokim potpeticama.

2) Ako vrh vašeg stopala 'pada' naprijed, u pravoj liniji koja prati vašu nogu, vi prirodno možete da nosite više potpetice.

3) Da biste pronašli svoju optimalnu visinu pete, zamolite prijatelja ili partnera da vam pomogne da metrom (trakom ili lenjirom) izmjerite liniju od vaše pete u pravoj liniji paralelno sa podom, a zatim stavite olovku na podnožje stopala pod pravim uglom u odnosu na metar. Broj na mjestu gdje metar udari u olovku daće vam idealnu visinu pete.

Način mjerenja idealne visine potpetice
Način mjerenja idealne visine potpeticefoto: dailymail.co.uk

Nije iznenađujuće da žene dobiju rezultat da je njihova idealna visina pete oko 7,5 cm, ali, šta se dešava ako nosite pogrešnu cipelu? Pa, ako bi trebalo da nosite ravne cipele, onda će vam u obući sa visokim potpetcama biti veoma neprijatno. Vaše stopalo jednostavno ne bi trebalo da bude gurnuto u taj položaj dugo vremena. „Ako žena nosi prave štikle,– to se odmah vidi po načinu na koji hoda.“

Ipak, postoji maksimalna visina za potpetice. Ema kaže da ne bi preporučila više od 7,5 cm za svakodnevno nošenje, čak i ako vaše mjerenje sugeriše da možete nositi i višu potpeticu.

„Da, moći ćete lakše da nosite tu višu potpeticu od većine, ali visina će vjerovatno uticati na držanje tako da se vaše tijelo povlači unazad. To donosi rizik od bola u donjem dijelu leđa. Budite razumni", kaže ona. Peta cipele treba da bude direktno ispod petne kosti zbog maksimalne stabilnosti. „Mnogi dizajneri se petljaju i stavljaju potpetice u druge položaje“, kaže Ema. „To znači da udarate previše po peti svaki put kada hodate. To je jedan od načina da slomite petu cipele i da se prevrnete.’

Bonus video: