Neka vaš parfem traje: Sedam tajni žena koje uvijek mirišu dobro

Najbolje vrijeme za nanošenje mirisa je neposredno poslije tuširanja, dok je koža još uvijek mrvicu mokra

12222 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Postoje žene koje baš uvijek mirišu dobro, bez obzira na to koje je doba dana. Podijelile su svojih osam tajni kojima to postižu, a njima se može poslužiti svako od nas.

1. Biraju jače mirise

Dok citrusni mirisi brzo isvjetre, začinjeni i drvenasti mirisi s notama poput sandalovine duže se zadržavaju na koži. Zato, ako želite da se parfem duže osjeti, birajte ove iz druge grupe.

2. Znaju gdje je najbolje nanijeti parfem

Umjesto na unutrrašnju stranu ručnog zgloba, parfem nanose na toplija (i često skrivenija) mjesta na tijelu, poput stomaka i grudi, kao i iiza koljena i ušiju. Zbog toplote tih dijelova tijela miris će se u potpunosti razviti te će se gornje, srednje i bazne note parfema u potpunosti osjetiti.

3. Nikada ne utrljavaju parfem

Mnoge žene po navici trljaju zglobove kada nanesu parfem, ali pokušajte da se riješite te navike. Naime, utrljavanjem parfema gube se gornje note, zbog čega će se osjetiti samo srednje i bazne note, pa će se miris parfema kraće zadržati na koži.

4. Znaju kada je najbolje nanijeti miris

Najbolje vrijeme za nanošenje mirisa je neposredno poslije tuširanja, dok je koža još uvijek mrvicu mokra. Vlaga će omogućiti mirisu da se duže zadrži na koži. Osim toga, na taj način miris će se upiti i neće postojati rizik da zamrljate svoju omiljenu bluzu ili da nakit izgubi boju kada dođe u kontakt s tek nanesenim parfemom ili uljem za tijelo.

5. Održavaju vlažnost kože

Uvijek hidratizujte kožu prije nego što na nju nanesete parfem. Suva koža obično upije određenu količinu mirisa, zbog čega miris brže izblijedi. Kada je koža hidratizovana, parfem traje duže.

6. Parfeme drže na dobrom mjestu

Izloženost vrućini i vlazi uništava molekule mirisa u parfemu pa izbjegavajte da bočice parfema držite u kupatilu. Najbolje ih je držati u rashlađenim, suvim dijelovima kuće, na primjer na gornjoj polici ormara.

7. Parfem nanose barem dvaput tokom dana

Koža je živi organ koji diše i ne može unedogled na sebi zadržati miris. Zato je najbolje uvijek uz sebe imati bočicu parfema kako biste tokom dana osvježili miris koji nosite na sebi i kako biste uvijek mirisali dobro.

Bonus video: