Savjeti o stilu: Najbolji modni trikovi za žene iznad 40 godina

Žene u četrdesetima osjećaju zrelost, ali i znaju šta žele pa nije neobično da u tim godinama mijenjaju svoj stil. Odbacuju određene stvari koje su nosile godinama i pronalaze nešto drugačije i bezvremensko

11290 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Četiri decenije su iza tebe i prošlo je puno modnih trendova u tvom životu. Možda si čak imala i tanke obrve u devedesetima, mnogi to smatraju najgorim modnim trendom u istoriji. Neke žene čak zbog toga i danas s tugom gledaju u svoje obrve. Sigurno se veselo smiješ dok gledaš foto albume iz svoje mladosti. Ali, isto tako si danas vjerovatno puno sigurnija u sebe, znaš šta ti stoji, ali i šta nikako ne želiš da obučeš, piše rtl.hr.

U tim prethodnim decenijama promijenilo se i tvoje tijelo, ali i način na koji doživljavaš svijet. Takođe često možeš pročitati popise s komadima odjeće kojih bi žene trebale s godinama trebale da se odreknu. Zanimljivo je vidjeti šta i daljetreba imati u svom ormaru i kojih stvari se nikako ne bi trebala odreći, čak ni zbog udobnosti.

Nemoj se odreći cipela s visokim potpeticama

Moglo bi biti primamljivo odreći se lijepih salonki ili fantastičnih stiletto cipela u zamjenu za udobne patike. Ali, treba pronaći kompromis - izaberi dobre potpetice za lagano hodanje koje se lijepo mogu stilizovati u različitim outfitima. Nekoliko centimetara visoka potpetica pomoći će ti da se osjećaš graciozno.

odjeća
foto: Pinterest

Pokaži ključnu kost umjesto dekoltea

Duboki dekolte je sjajan odabir u dvadesetima, ali sada si ipak starija i mudrija. Umjesto da odabereš najbolji push-up grudnjak i duboki dekolte istakni ključnu kost komadima koji imaju spuštena ramena ili lađa izrez. Takav izbor je sofisticiran i seksi, a nećeš se osjećati nelagodno jer ćeš biti vrlo ženstvena.

odjeća
foto: Pinterest

Odaberi rukave srednje dužine

Zašto je ovo važno? Košulje ili bluze koje ističu vitke podlaktice izgledaju fantastično na svakoj ženi. Zato možeš izabrati i košulje s malo kraćim rukavima. Ako imaš puno komada s dugim rukavima jednostavno zavrni rukave.

odjeća
foto: Pinterest

Pažljivo odaberi modne dodatke

Sada si potpuno odrasla žena i to znači nekoliko stvari. Prvo da zaslužuješ kvalitetne modne dodatke poput torbe. Nikada ti neće biti neprijatno i dobićeš puno komplimenta. Važno je da torbice u tvom ormaru budu bezvremenske i da savršeno pristaju tvojoj ličnosti.

odjeća
foto: Pinterest

Odaberi tamniji džins

Možda obožavaš džins u različitim varijantama - jakna, košulja ili farmerice. Ali, najbolje je da izabereš tamnije farmerice jer ćeš izgledati vitkije. Osim toga, ova varijanta džinsa je bliža crnoj ili tamnoplavoj pa ćeš izgledati odraslije i stilizovanije. Najbolje je izbjegavati blijede ili pocijepane modele jer izgledaju djetinjasto i neprikladno za određene godine.

odjeća
foto: Pinterest

Odaberi jednobojno umjesto uzoraka

Ne, ovo nikako ne znači da bi trebala da izbaciš sve cvjetne komade iz svog ormara ili bilo koji drugi uzorak. Ali, uopšteno, je puno lakše izgledati elegantno i prikladno kada je odjeća u samo u jednoj boji ili nekim neutralnijim varijantama. Jednobojnu odjeću u bež, bijeloj, smeđoj, tamnoplavoj i crnoj boji moguće je nositi u različitim kombinacijama, a izgledaćeš prefinjeno.

odjeća
foto: Pinterest

Uvijek biraj kvalitetne komade

Redovno pratiš trendove i često kupuješ takve komade? To je sasvim u redu, ali nemoj se odreći kvalitetnijih komada koji su osnova svakog dobrog stila. Odabir visoko kvalitetnih materijala i krojeva znači da ćeš ih nositi godinama. Samo budi sigurna da odogovaraju tvojoj figuri (ističu najbolje) i da ti boje takođe odgovaraju. Ovakve komade nosićeš iz sezone u sezonu, a onda ih samo možeš dopuniti nekim trendovskim stvarima koje ti se posebno sviđaju.

odjeća
foto: Pinterest

Kvalitetan nakit treba da ima prednost

Odbaci lošu bižuteriju i sve one gomile nakita koje si sakupljala decenijama. Odluči da odeš na viši nivo i odaberi prefinjeni nakit. Zlatni komadi izgledaju odlično i mogu se nositi na različite načine, a ne moraju biti ni previše skupi. Ako ne voliš zlato naravno da i dalje možeš uživati u bižuteriji, ali odaberi elegantne i kvalitetne komade koji izgledaju šik.

odjeća
foto: Pinterest

Bonus video: