Umivate se toplom ili hladnom vodom: Šta je bolje?

Nekoliko stvari o kojima se možete pobrinuti bilo da ste 'novi' ili jednostavno ne želite da trošite puno vremena na njegu kože

10728 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od sredstava za čišćenje, do tonika, seruma, hidratantnih krema, kiselina, maski, pa čak i „flastera za bubuljice“, svijet njege kože može se činiti prekomplikovanim čak i onima koji nisu početnici. Međutim, često su najbolje rutine za njegu kože one najjednostavnije. Nekoliko proizvoda i korištenje prave temperature vode prilikom pranja lica su sve što vam treba. Ali koja je ta temperatura? Da li je poželjno prati lice toplom ili hladnom vodom?

Kako topla voda djeluje na kožu?

Razumljivo, mnogi od nas radije peru lice toplom vodom. Ništa nije više opuštajuće ili praktičnije od pranja lica pod tušem. Međutim, topla voda nažalost nije najbolja opcija za vašu kožu. Vruća voda može uzrokovati brojne probleme s kožom. Može lišiti vašu kožu vitalnih prirodnih ulja, uzrokujući suvoću, dehidraciju i povećanu osetljivost. Ako ste skloni ekcemu ​​ili rozacei, vruća voda dobro je poznata po tome što izaziva neugodne napade, piše CityMagazine.

Ljudi sa masnom kožom mogli bi da pomisle da njihov ten ima koristi od tople vode, ali, nažalost, to nije slučaj. Kada vaša koža postane previše lišena svojih prirodnih masti, vaše lojne žlezde to pokušavaju kompenzovati proizvodnjom još više masti. Tako ćete izgledati još sjajnije nego pre, a vjerovatno će vam se pojaviti i akne.

Kako hladna voda djeluje na kožu?

Hladna voda može imati protivupalna dejstva. Pomaže u toniranju kože, smirivanju natečenosti i vraćanju mladalačkog sjaja. Zvuči sjajno, zar ne? Ipak, ne biste trebali da pretjerano koristite hladnu vodu prilikom čišćenja lica. Hladna voda sužava pore kože, a iako to može biti korisno, može spriječiti efikasno čišćenje kože. Kada se vaše pore suze, bakterije i prljavština mogu ostati zarobljene, a to može uzrokovati mitisere i izbijanje akni.

Mlaka voda

Iako bi povremeno umivanje hladnom vodom moglo imati pozitivan uticaj na vaš ten, uglavnom biste trebali da težite pranju lica mlakom vodom. Mlaka voda će, zajedno sa sredstvom za čišćenje, ukloniti prljavštinu i bakterije s vašeg lica, a sve to bez pretjeranog isušivanja kože.

Koja sredstva za čišćenje lica su najbolja?

Sredstva za čišćenje nesumnjivo su važan korak u našoj dnevnoj rutini. Većina dermatologa preporučuje čišćenje lica barem jednom ili dva puta dnevno ako morate da uklonite šminku ili kremu za sunčanje prije spavanja. Međutim, sredstvo za čišćenje koje vam najbolje odgovara uveliko će zavisiti od vašeg tipa kože. Ključni tipovi kože su: normalna, mješovita, suva, masna i osjetljiva. Ako niste sigurni koji je vaš tip kože, nema mjesta panici. Postoji mnogo onlajn kvizova koje možete riješiti da biste to saznali.

Nažalost, ne postoji sredstvo za čišćenje koje je savršeno za svaki tip kože, ali ona koje sadrže aktivni ugalj obično su odlična početna tačka. Aktivni ugalj veoma je koristan za kožu. On takođe može pomoći kod smanjivanja pojavljivanja pora, smanjenja akni i upala, pomaže kod prekomjernog mašćenja, smatra se da pomaže u prevenciji preranog starenja, a dovoljno je nježan da se koristi čak i na najosetljivijim tipovima kože.

Zašto je losion za zaštitu od sunca najvažniji korak u svakoj rutini njege kože?

Iako je često najnepopularniji korak u rutini njege kože, losion za zaštitu do sunca je takođe i najvažniji korak. Starenje naše kože u velikoj mjeri uzrokovano je UV zracima, što znači da će sve vrijeme provedeno pod suncem bez zaštite ubrzati pojavu bora na čelu i dovesti do opuštene kože. Povrh toga, UV zraci takođe mogu dovesti do razvoja raka kože.

Jako je važno da svakog dana nosite zaštitni faktor od najmanje 30, naročito ako ćete dugo biti napolju ili vam je radni sto tik do prozora. Pokušajte da sa sobom nosite losion za zaštitu od sunca i pronađite dobar šešir za sunčanje ako je dan posebno vedar.

Kada je reč o postizanju blistave, zdrave kože, najbolje je započeti sa dobrim sredstvom za čišćenje lica, mlakom vodom i pouzdanim losionom za sunčanje. S vremenom možete dodati i druge proizvode u svoju rutinu ako to budete željeli, ali, bilo da ste 'novi' ili jednostavno ne želite da trošite puno vremena na njegu kože, ne možete pogriješiti sa ovih nekoliko stvari.

Bonus video: