Odlično sredstvo za čišćenje lica: Ublažava bore, a skoro je džabe

Dovoljno je da kašičicu ovog praha stavite na dlan u koji ćete dodati nekoliko kapi vode

16410 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako želite da vaša koža bude dobro hidrirana, a nečistoće uklonjene bez jakih hemikalija, vrijeme je da pogledate u svoju kuhinju.

Pobornici prirodne kozmetike kunu se u super namirnicu koja se mnogima često nađe na meniju za doručak – a to su ovsene pahuljice.

Osim što su vrlo zdrava namirnica koju možete uvrstiti u ishranu, one su odlične i za kožu, a pritom nisu skupe. Kako biste od njih napravili koloidne ovsene pahuljice koje su izvrsne za čišćenje suve kože, trebalo bi da birate one bez ikakvih dodataka, odnosno bez šećera, cimeta i sličnih začina, piše story.hr.

Dovoljno ih je samljeti u blenderu i dobijeno brašno pomiješati s vodom. Tajna djelovanja zobi je u avenantramidima – sastojcima koji djeluju antioksidativno i protivupalno.

Mogu zaštititi od oksidativnog stresa, najvećeg neprijatelja lijepe kože, smanjiti crvenilo i ublažiti iritaciju.

Zob je odlična za suvu kožu i pomaže u održavanju zaštitne barijere. Takođe se smanjuju učinci ‘foto-starenja’, čime se koža pomlađuje.

Zato kozmetički stručnjaci savjetuju da uvijek pri ruci imate mljevene ovsene pahuljice. Dovoljno je da kašičicu ovog praha stavite na dlan u koji ćete dodati nekoliko kapi vode. Razmažite ga u pastu, rasporedite po licu i ostavite da djeluje neko vrijeme. Izbjegavajte područje oko očiju. Isperite mlakom vodom i hidrirajte kožu kao i obično.

Bonus video: