Zašto nije pametno da pustite kosu da se sama osuši na vazduhu?

"Nikada više nećete sušiti kosu na vazduhu nakon što vam ovo kažem", rekla je Lang i otkrila da je proučavala istraživanje koje je objavljeno 1981. godine

11405 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom ljeta, mnogi ljudi ostavljaju kosu da se prirodno osuši nakon pranja, posebno zato što uređaji kao što su fen za kosu mogu oštetiti kosu.

Međutim, stručnjak i triholog Ebi Lang kaže da ne bi trebalo da pustite kosu da se sama osuši bez upotrebe fena, piše N1.

Ona kaže da sušenje na vazduhu ipak nije toliko zdravo i tvrdi da može da bude mnogo gore za kosu od upotrebe fena.

"Nikada više nećete sušiti kosu na vazduhu nakon što vam ovo kažem", rekla je ona i otkrila da je proučavala istraživanje koje je objavljeno 1981. godine.

Takođe je napomenula da je ova naučna studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za "Oil Chemists".

"U tom dnevniku sam našla jednu od najneverovatnijih rečenica o kosi koju sam ikada pročitala. Kaže da kosa sušena na vazduhu gubi sebum ili masnoću sporije nego kosa sušena fenom. Dakle, ako ste se ikada zapitali zašto vam se čini da vam kosa nije toliko masna kada je sušite fenom kao kada je sušite na vazduhu, evo zašto", objašnjava ona, a prenosi Daily Star.

Ebi kaže da kada pustite kosu da se osuši prirodnim putem, sebum se gubi sporije, zbog čega izgleda masnije. Zato je predložila da 80 odsto kose osušite na vazduhu, a da fen koristite samo na korenu, što i ona sama radi, prenosi 24.sata.hr.

Bonus video: