Kako čuvati omiljeni miris: Koliki je rok trajanja parfema?

Rok trajanja parfema zavisi i od temperature na kojoj se čuva

8220 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjerovatno svoju omiljenu bočicu parfema čuvate na posebnom mjestu i u kutijici, ali jeste li znali da i parfemi imaju rok trajanja i da on nije baš dug?

Pitanje je - koliko dugo smijemo koristiti omiljeni parfem, kao i od čega zavisi njegov rok trajanja? Ako uporedimo parfeme s drugim kozmetičkim proizvodima, onda oni ipak imaju najduži rok trajanja – oko dvije godine. Nakon otvaranja bočice parfemu se smanjuje rok trajanja i on oksidira, a to najbolje možete primijetiti kod citrusnih i voćnih nota.

Ako parfem držite na svijetlom i toplom mjestu, stručnjaci kažu da će se proces oksidacije ubrzati. Zato nije loše svaki parfem držati u originalnoj kutiji, ili u nekom ormariću daleko od sunčeve svjetlosti, piše Grazia.

Rok trajanja parfema zavisi i od temperature na kojoj se čuva. Ima i onih strastvenih obožavalaca koji, kako bi produžili rok trajanja parfema, drže parfeme u frižideru.

Najbolji način da provjerite je li parfemu istekao rok je da ga naprskate na komadić papira i provjerite je li miris isti kao prije. Ako u kolekciji parfema čuvate neotvoreni parfem, ne brinite, rok trajanja parfema je u tom slučaju znatno duži. Ali, nakon otvaranja bočice pazite da ga ne koristite duže od dvije godine.

Još jedan savjet stručnjaka: Nikada ne držite parfem u kupatilu u blizini vode ili izvora toplote. Držite ga u ormaru, na hladnom i tamnom mjestu. Parfemski molekuli će trajati duže, a samim time će i vaš parfem biti kvalitetniji.

Bonus video: