Trikovi poznatih: Kako da na fotografijama izgledate odlično

Volite da se fotografišete, ali nikada niste zadovoljni fotografijom? Pogledajte koje trikove koriste influenserke sa Instagrama

7273 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve imamo onu jednu drugaricu - ili ste možda vi ta drugarica - koja insistira da se svaki izlazak ovjekovječi, ali rezultat nikada nije zadovoljavajući. Čak i oni oji ne vole pretjerano fotografisanje tokom praznika ne mogu da ga izbjegnu.

U okeanu savršenih (i savršeno obrađenih) fotki na Instagramu, može se činiti kao da ste jedina osoba koja se 'zaledi' kad neko krene da fotografiše i kao da samo vi trepnete kad se upali blic... ali niste.

Poznati modeli kao što je Emily DiDonato priznaju da ni ekspertkinje često ne znaju šta bi s rukama i gdje da gledaju, ali zato imaju par trikova koji svakako mogu da vam koriste kada se sljedeći put nađete pred objektivom, piše Elle.

Rasvjeta, rasvjeta, rasvjeta

Možete imati najbolju šminku, najbolju odjeću i frizuru, ali ako je osvjetljenje loše, možete zaboraviti na cijelu priču... Izbjegavajte prostore s osvetljenjem odozgo koje će stvarati duboke sjenke (to uključuje i podnevno sunce), kao i svjetlost svijeća koja dopire odozdo (moglo bi izgledati kao scena iz horora), kao i fluorescentnu rasvjetu.

Vaše fotke će najbolje izgledati ako se okrenete prema izvoru prirodne svjetlosti, na primjer prema prozoru i ako snimate u vrijeme izlaska ili zalaska sunca.

Držanje

Kada neko kaže da je najbolje da na fotografijama izgledamo prirodno, ne misli na onu pozu u kojoj sjedimo dok skrolujemo po internetu.

Opustite se i zabacite ramena da izdužite figuru, kao da vas neko odozgo vuče nevidljivom niti.

Pokret

Sjećate se onih poziranja za razrednu fotografiju u osnovnoj školi, kada smo kao kipovi stajali ukočeni pred budnim okom učiteljica i fotografa? E pa ta poza nije baš za Instagram, niti možete izgledati dobro i kad sami sebe pogledate.

Pokret će mnogo bolje izgledati na fotografijama, pa modeli često 'lažno' hodaju naprijed-nazad ispred objektiva.

Dok stoje, ne stoje pravo, već izbace jednu nogu naprijed kako bi izdužile figuru, a slično pravilo važi i za sjedjenje. Emily DiDonato predlaže formiranje oblika tijelom: ako stojite izbacite bok, ako sjedite, jednu nogu savijte, drugu ispružite...

A šta s rukama? Najbolje da ih uposlite: oslonite se na dlan, držite šoljicu kave, buket cvijeća, torbicu ili se igrajte kosom.

Lice

Toliko se fokusirate na to da ne trepnete, da na kraju na fotografiji izgledate kao da ste primili najšokantniju vijest u životu? Izgledaćete puno ljepše i prirodnije uz blagi smješak ili poluotvorene usne.

Iako se čini da sve manekenke i influenserke uspijevaju uvijek da naprave savršeni kadar u sekundi, istina je da iza jednog 'selfija' stoji bezbroj pokušaja. Emily DiDonato predlaže 'bursts' iz kojih možete odabrati najbolji kadar.

I svakako, istražujte svoje najbolje uglove pred ogledalom ili 'selfie' kamerom.

Bonus video: