Jakne za prelazni period: Pet modela za prvo sunce

Svakako, zima ne može još dugo pa je trenutak za sezonsko sređivanje garderobera i rotaciju odjevnih komada

13281 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Sredina februara donijela nam je (neočekivane) sunčane i osjetno toplije dane u kojima se čak mogao primijetiti miris proljeća i svega što ovo radosno godišnje doba donosi. Ovaj temperaturni obrt inspirisao je mnoge od nas da se "usudimo" i prvi put u 2024. godini izađemo iz kuće u ranim jutarnjim satima bez svog omiljenog kaputa/zimske jakne.

Svakako, zima ne može još dugo pa je trenutak za sezonsko sređivanje garderobera i rotaciju odjevnih komada. Modnu slagalicu započinjemo sa trendi modelima jakni, pristupajući ovom zadatku krajnje ozbiljno, piše magazin Elle.

Koji su komadi i dalje aktuelni, a koje ipak možemo da zadržimo na dnu ormara? Elle je istražio ponude iz novih kolekcija, ako i modne kombinacije omiljenih influenserki kako bi stigao do smjernica za pet modernih modela jakni za prelaznu sezonu.

Glatka bajker jakna

Čini se da je bajker jakna nedavno prošla kroz transformaciju. Nestale su teške kopče i džepovi i umjesto toga smo dobili elegantniju verziju ikonične kožne jakne.

Minimalistička bomber jakna

Pregledajte novu kolekciju u vašim omiljenim prodavnicama i garantovano ćete primijetiti luksuznu bomber jaknu. Baš kao i kožna jakna, bomber je podignut na novi nivo smanjenjem detalja. Očekujte da ćemo vidjeti mnogo oversized puffer jakni u neutralnim tonovima ove sezone.

Bukle jakna od tvida

Za nas je bukle jakna vrhunac modernog poslovnog stila. Za one koji žele da izgledaju bogato, sofisticirano ili besprijekorno sređeno (ili sve zajedno), bukle jakna zasigurno ima svoje mjesto u garderoberu. Ako tražite komad koji možete nositi na posao, večeru i van radnog vremena, vrijedi isprobati tvid.

Karirana jakna

Nema potpunog pregleda trendova bez novog uzorka, a 2024. nam donosi obilje kariranog dezena, bilo da je u pitanju gingam, grafika, pepito ili karo. I dok cvjetni dezeni za proleće možda nisu revolucionarni, nošenje kariranog van sezone jesen/zima djeluje prilično svježe.

Kratki mantil

Iako tradicionalni mantil nikada neće izaći iz mode, 2024. nam donosi i ljetnju opciju: skraćenu trench jaknu. Budimo iskreni, neke modne kombinacije ne zahtijevaju preveliku jaknu da bi izgledali najbolje, a skraćeni mantil balansira između luksuza i jednostavnog kombinovanja.

Bonus video: