Mnogima se dešava: Šta kad balzam još više isušuje usne

Balzam za usne je neophodan mnogim ljudima – čak i oni sa najjednostavnijim rutinama njege i ljepote obično ga koriste. Ali šta kad balzam radi suprotno od onog što želite?

6904 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne bismo se uopšte iznenadili ako imate gomilu balzama razbacanih po kući i proizvoda koje koristite svaki put kada vam je potrebna hidratacija usana. Ali neki ljudi kažu da im usne postanu suvlje nakon korištenja balzama. To očigledno nije cilj, pa je časopis Grazia istražio ovu temu, da bismo saznali može li balzam za usne zapravo može doprineti suvoći usana. Rezultat? Moguće je, ali zavisi od nekoliko faktora. U nastavku saznajte kako i zašto neki balzami čine da vam usne budu još suvlje, kao i nekoliko efikasnih načina da zadržite vlažnost ovog zimskog perioda.

Balzam za usne je neophodan mnogim ljudima – čak i oni sa najjednostavnijim rutinama njege i ljepote obično ga koriste. Balzami za usne mogu se dosta razlikovati od jednog proizvoda do drugog, ali krajnji cilj obično je hidratacija vaših usana i pomoć u zaštiti od gubitka vlage.

Da li balzam za usne čini da vam usne budu više ispucale?

Ako imate osjećaj da vam balzam za usne isušuje usne, verovatno je to tačno – ali to ne znači da će svi proizvodi isto da urade. Mnogi balzami za usne sa pravim sastojcima – razmislite o hidratantnim uljima, puterima i vitaminima – pomoći će vam da hidrirate usne kako je i planirano. Ipak, neki mogu sadržati sastojke koji zapravo mogu učiniti vaše usne više suvima, poput mentola i salicilne kiseline. Mnogi od ovih sastojaka koji isušuju mogu se činiti korisnim na prvi pogled, pa je zato ključno pogledati sastav kako biste pronašli proizvod koji će vašim usnama pružiti potrebnu hidrataciju.

Najefikasniji sastojci balzama za usne

Sljedeći put kada budete kupovali balzam za usne obratite pažnju na sastojke poput pčelinjeg voska, ulja suncokretovog sjemena, kokosovog ulja, ulja jojobe, maslinovog ulja, vitamina E i hijaluronske kisjeline. Ovi tipovi sastojaka privlače i zadržavaju vlagu, dok istovremeno stimulišu zaštitnu barijeru kože kako bi zaštitili i obnovili ispucale usne. Konkretno, biljna ulja i puteri (poput kokosovog, jojobinog i maslinovog ulja) liječe suvoću usana, dok pčelinji vosak i druge voskaste supstance štite vaše usne od suvog vazduha, vjetra i niskih temperatura. Vitamin E djeluje kao antioksidans, poboljšavajući zdravlje zaštitne kožne barijere.

Sastojci balzama za usne koje treba izbjegavati

Zavisno od proizvoda koji koristite i koje sastojke sadrži, sasvim je moguće da balzam za usne može učiniti da vaše usne budu više ispucale, što je prilično problematičan ishod ako je vaš cilj hidratacija. Često, balzam za usne sadrži sastojke koji poboljšavaju miris ili teksturu proizvoda, ili ostavljaju vaše usne sa svježim ili peckavim osećajem – ali neki od ovih sastojaka mogu ostaviti vaše usne suvim i ispucalim.

Neki sastojci koje treba izbegavati uključuju mentol, benzokain, salicilnu kisjelinu i fenol. Iako ovi sastojci mogu pružiti trenutni osjećaj hlađenja ili ljekovitosti, obično eksfoliraju spoljne slojeve kože, ostavljajući vaše usne nezaštićenima i podložnim oštećenjima.

usne
foto: Shutterstock

Za ljude sa veoma osjetljivom kožom, takođe se preporučuje izbjegavanje proizvoda koji sadrže citral, ulje nane, geraniol, mješavinu mirisa i cimet aldehid.

Alternativni načini hidratacije usana

Osim redovnog nanošenja balzama za usne i drugih proizvoda za njegu usana, postoji još nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste svojim usnama pružili nježnu njegu.

Ostanite hidrirani: Ovo je jedan od najboljih načina da zadržite vlagu na vašim usnama. Obavezno unosite dovoljne količine vode kako biste koži pružili hidrataciju potrebnu za zaštitu kože.

Koristite ovlaživač vazduha: Korišćenje ovlaživača vazduha u vašoj spavaćoj sobi noću je jednostavan način dodavanja vlage u vazduh, što pomaže u sprječavanju gubitka vlage sa kože i usana.

Obratite pažnju na ono što jedete: Kontakt sa određenom hranom, poput slane, začinjene, kisjele hrane, može uticati na stanje vaših usana, pa je važno obratiti pažnju na sastojke u vašim omiljenim obrocima i užinama ako imate problema sa zadržavanjem hidratacije usana.

Koristite proizvode za usne sa SPF-om: U toplim ili sunčanim danima, uvijek tražite SPF za usne od 15 ili više. Sunce često izaziva opekotine, ispucale usne i isparavanje kritične vlage.

Nemojte lizati usne: Prekomjerno lizanje usana izazvaće zlu naviku hidratacije-isparavanja. Ova česta navika neizbježno će ostaviti usne u još gorem stanju nego prije.

Bonus video: