Svoj stil prilagodio izboru za Mis

“Biti oficijelni dizajner, pa čak i stilista tih djevojaka je velika čast, jer trenutno u svakoj zemlji za takvu ulogu biraju najbolje dizajnere. Upravo zato je i meni bila velika čast kada sam dobio tu ponudu od gospođe Vesne de Vinče i odmah sam je prihvatio, bez obzira na to što je u pitanju težak i odgovoran posao”, kazao je on.
244 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Dado Jovanović, Foto: Ivana Modrlanović
Aleksandar Dado Jovanović, Foto: Ivana Modrlanović
Ažurirano: 21.08.2016. 14:59h

Crnogorski dizajner Aleksandar Dado Jovanović, biće zadužen za izgled finalistkinja izbora za mis Crne Gore, koji će se održati krajem oktobra, a kako je otkrio za Vijesti, on će pored dizajniranja toaleta u kojima će se takmičarke predstaviti, biti i njihov stilista.

“Biti oficijelni dizajner, pa čak i stilista tih djevojaka je velika čast, jer trenutno u svakoj zemlji za takvu ulogu biraju najbolje dizajnere. Upravo zato je i meni bila velika čast kada sam dobio tu ponudu od gospođe Vesne de Vinče i odmah sam je prihvatio, bez obzira na to što je u pitanju težak i odgovoran posao”, kazao je on.

“Ipak, s obzirom na to da znam svoje kapacitete, nije bilo uopšte razmišljanja o tome da li da prihvatim ili ne. Tako da ću dati svoj maksimum, jer to mi je prvi izbor koji ću raditi u Crnoj Gori kao dizajner, iako sam već ranije radio za izbor u Srbiji”, ispričao je Jovanović, koji smatra da je zadatak stiliste u odnosu na dizajnera puno teži, jer će biti zadužen za izgled djevojaka tokom sva tri izlaska pred žiri i publiku na finalnoj večeri.

“Njihov prvi izlazak će biti nešto autentično i vezano za Crnu Goru, još uvijek razmišljam kako će to izgledati. Drugi izlazak je u kupaćim kostimima, pa se mora voditi računa o tome da izgledaju onako kako priliči jednoj misici i treći izlazak će biti u mojim haljinama, koje tek spremam”, odgovara dizajner.

“U pitanju je nova kolekcija, tako da se i tu mora voditi računa, jer je posao stiliste da to bude pristojno. Ja sam poznat po tome što sa svojim modelima volim da ističem žensku seksipilnost, ali ovoga puta to isključujem. Haljine će biti u mom prepoznatljivom stilu, ali neće biti provokativne, kao što je publika navikla da vidi kada su u pitanju moje kreacije, već će biti mnogo ženstvene i damske”, tvrdi on, a zatim otkriva da već radi na toaletama.

“Nisam baš mnogo razmišljao, tako da sam odmah nakon što sam prihvatio ponudu počeo da radim na haljinama, jer ipak vremenski period od tri mjeseca je, da tako kažem, knap da završim kolekciju”, pojasnio je Dado, koji je bio raspoložen i da nagovijesti kako će izgledati kreacije za finalistkinje.

“Biće zastupljena, za mene prepoznatljiva bijela boja, a biće još iznenađenja kada su u pitanju boje, ali će uglavnom biti svjetlije i pastelne. Svakako će to biti nešto što publika do sada nije imala priliku da vidi”, kaže on i dodaje da mu ne predstavlja problem to što je svoj stil morao prilagoditi izboru.

“Skoro sam diplomirao u Italiji i na fakultetu sam morao da radim modele koji apsolutno nisu u mom stilu tako da vjerujem da će i ovo biti dobro”, zaključuje dizajner, koji je veoma striktan po pitanju kriterijuma koje buduća mis Crne Gore mora da ispuni.

“Pored ljepote, koja se podrazumijeva, buduća mis mora imati personaliti, svoj karakter, jer u svakoj zemlji mis služi kao primjer ostalim djevojkama i pokazuje im kako treba jedna mlada, neudata žena da izgleda, kako treba da se ponaša, gdje treba da izlazi, kojim događajima da prisustvuje…”, nabraja on.

“Mis je mlada žena sa svim vrlinama, koja je i školovana i zato preporučujem svim djevojkama koje mogu da se prijave, jer smo svi svjedoci toga da se svaka misica za godinu dana, koliko traje njen mandat, veoma promijeni u pozitivnom smislu i dobije na ženstvenosti”, poručuju Jovanović dodajući kako svaka od njih dobija besplatnu školarinu.

“Djevojke ne moraju biti prelijepe, jer svako ima drugačiji pojam ljepote, ali mora imati harizmu i biti svjesna da je najveći uspjeh obrazovanje. Ta cura koja je svjesna toga neka se prijavi, jer će uspjeti”, tvrdi dizajner.

“Znamo da sve misice svijeta potiču iz uglednih porodica i nemaju nikakavu mrlju, poput nagih fotografija i slično. Svjesni smo danas da je malo takvih djevojaka, dovoljno je da otvorimo Facebook na kojima su sve u kupaćim kostimima i više su gole nego obučene. To jedna misica sebi ne smije da dozvoli”, smatra Dado, koji na pitanje koja je mis Crne Gore ispunila sve njegove kriterijume, odgovara:

“Nijedna”.“Bilo je veoma lijepih cura, ali su te djevojke veoma nespretno otišle na veće izbore. Da bi djevojka predstavljala svoju zemlju kako treba, potrebno je da se godinu dana priprema za to. Ti izbori su veoma teški, traju mjesec dana i tamo ih žiri ocjenjuje od jutra do večeri, a ne samo tokom finalne večeri”, objasnio je on ističući da “nije poenta na izboru ponijeti jednu haljinu”.

“Za svaku noć, svako pojavljivanje važno je imati drugu dizajnersku haljinu, jer se sve ocjenjuje, koja je najbolje stilizovana, koja je nasmijana 24 sata i tamo nema problema oni se ostavljaju kući. Takvi izbori su veoma teški, a do sada se ni jedna nije pripremila za to takmičenje psihički”, kaže kreator.

Priprema manifestaciju za najmlađe

Pored haljina koje će kreirati za izboru u oktobru, Jovanović ima i pune ruke posla kada je u pitanju dječji izbor za mis i mistera Crne Gore, za 2016. godinu.

“Sljedeći projekat na kojem radim je dječji izbor za mis i mistera, ali i dječji Fashion Week, što će se prvi put održati u Crnoj Gori. Tako će i najmlađi dobiti svoju modnu manifestaciju i to će biti u sklopu finalne večeri takmičenja, a trajaće najvjerovatnije dvije noći, pa će se vremenom širiti”, otkrio je on.

Nije dovoljno pojaviti se i nasmijati

Jovanović je za prošlogodišnju predstavnicu na Miss Universe, Maju Čukić kreirao haljinu sa kojom se predstavila.

“Pratio sam od početka do kraja taj izbor i mogu da kažem da je pobijedila prava djevojka, atraktivna, lijepa i mnogo kvalitetnija. Nije dovoljno samo se pojaviti i nasmijati, zato prva pratilja, Ariadna Gutirez i nije pobijedila, koja jeste bila ljepša, ali je Pia Vurtzbaš imala stav, eleganciju držanje i ona to dokazuje već godina dana, aktivna je kada su u pitanju humanitarne akcije i to je ono što treba naše misice da gledaju”, savjet je dizajnera, koji je pohvalio predstavnice Srbije.

“Oduševljen sam misicama Srbije, naročito prošlogodišnjom Marijom Ćetković, koja je jedina djevojka koja nije ponijela puder sa sobom, što mogu lično da potvrdim. Ona je kao sposobna, fizički i psihički, bavi se sportom, što je takođe bitno jer buduća mis mora imati svoj talenat da bi bila zapažena. Može to biti slikanje, pjevanje, igranje, pisanje, svako ima svoj talenat samo treba da ga same prepoznaju”, odgovara Dado.

Malo je imati i pet haljina za jedno svjetsko takmičenje

Jovanović je prokomentarisao i peh, koji se dogodio 2012. godine, kada je čak i voditeljski par u živom prenosu finalne večeri Miss Universe primijetio da crnogorska predstavnica Andrea Radonjić nosi isti nacionalni kostim kao i njena prethodnica na tom takmičenju, Nikolina Lončar.

“To je upravo ono o čemu pričam. Malo je imati i pet haljina za jedno svjetsko takmičenje, ona mora imati najmanje 15 dobrih haljina i sandala da bi uopšte otišla na jedan svjetski izbor i uspješno predstavljala svoju zemlju. Nije stvar samo u ljepoti, jer ona može biti i najljepša, ali će je zasjeniti druge cure koje su bolje pripremljene, jer sve su one lijepe. To što se desilo je veliki minus”, komentar je dizajnera.

Bonus video: