IRINA OSVAJA SVJETSKE MODNE PISTE

Najvažnije je ostaviti dobar utisak

Dizajneri vide po 150 djevojaka dnevno, mora postojati nešto što će ih natjerati da ih zapamte
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2016. 20:50h

Crnogorska manekenka Irina Đuranović (17), već godinu ide stopama starijih koleginica Marije Vujović i Emine Čunmuljaj, koje su, nakon što ih je otkrio Elit Model Look, osvojile svjetske piste.

Posljednjih mjeseci Đuranovićeva je nosila kreacije najpoznatijih dizajnera i to na prestižnim manifestacijama poput Nedjelja mode u Parizu i Njujorku, a za “Vijesti” je otkrila kako izgleda jedan njen dan.

“Trenutno sam u avionu. Juče sam dobila informaciju da imam posao u Parizu, u pitanju je slikanje, tako da sam na putu ka tamo. Moj tipičan dan zavisi od toga gdje se nalazim. Ako sam kod kuće, obično provedem dan sa društvom i porodicom ili treniram. Ako sam u inostranstvu posebno tokom Fashion Weeka, moj dan je pretrpan obavezama kao što su kastinzi, fitinzi, revije...”, nabraja ona.

Podgorička manekenka je krajem 2014. ušla u finale Elitovog svjetskog izbora, i od tada joj se život, priznaje, sasvim promijenio.

“Ovaj posao sa sobom nosi mnogo prednosti, ali i mana. Počevši od čestog putovanja, samostalnog života u inostranstvu, upoznavanja novih ljudi iz različitih krajeva svijeta, ali i ovog biznisa... Veoma sam zahvalna svima koji su mi pružili priliku da doživim ovu avanturu sa svojih 16 godina, kad sam počela da se bavim manekenstvom”, naglašava ona. Đuranovićeva objašnjava i koliko je teško doći do angažmana, koje ona samo niže, dok druge djevojke “rad” u inostranstvu uglavnom provedu bezuspješno odlazeći na kastinge.

“Nekima treba mnogo vremena da dobiju prvi posao, bila to revija ili slikanje. Neke djevojke ne ispunjavaju kriterijume modela, ali žele da pokušaju pa potpisuju ugovore sa manjim agencijama, što se ispostavi kao greška”, objašnjava ona.

“Moje mišljenje je da djevojka treba da ostavi dobar utisak na dizajnere prilikom kastinga. Oni dnevno vide po 150 cura, pa mora postojati nešto što će ih natjerati da razmišljaju o njoj čak i kada završi razgovor sa njima. Kada ih jednom zapamte, velika je vjerovatnoća da će raditi za njih par sezona”, savjetuje Đuranovićeva i otkriva šta svjetski dizajneri traže od modela.

“Biti manekenka podrazumijeva biti mršava. Zdravo mršava. To je prvo što dizajneri, ali i agencije gledaju. Od djevojaka se očekuje da budu pristojne, da ne kasne, iako se obično na kastinzima i fitinzima čeka satima”, priča ona.

“Svi vole kad je model uvijek dostupan. Dešavalo se da me par puta usred noći agencija nazove i javi mi da imam fiting. Slobodno mogu reći da je to jedna od najvećih mana ovog posla”, priznaje manekenka, koja na pitanje koje će dizajnere sa kojima je sarađivala zauvijek pamtiti, izdvaja Džona Galijana i Rafa Simonsa.

“Džona sam upoznala na kastingu za Maison Margielu, u kojoj sada radi. On je bivši dizajner poznate modne kuće Dior. Iako je imao problema u prošlosti, koji su mu promijenili život u potpunosti, smatram da je veoma fin i ljubazan čovjek. Raf, od nedavno bivši dizajner Diora, ostaće mi u sjećanju kao prvi dizajner koga sam upoznala i za kog sam radila prošlog januara, tokom nedjelje visoke mode u Parizu”, kaže Đuranovićeva i otkriva da dizajneri često manekenkama poklone kreacije ili asesoar, pa je dobijala tašne, naočare i garderobu, a nekada je i isplate na taj način. “Takođe, neke modne kuće šalju poklone curama i bez ikakvog povoda, što smatram lijepim gestom”, dodaje Đuranovićeva. Ova Podgoričanka svaki slobodan trenutak koristi da dođe u Crnu Goru.

“Najljepši je osjećaj biti kod kuće nakog dugog vremenskog perioda, sa svojim najbližima”, zaključuje ona.

Od školovanja ne odustaje, fakultet možda u inostranstvu

Đuranovićeva se pohvalila da nije odustala od školovanja , iako joj je znatno teže u odnosu na vršnjake, jer srednju završava vanredno.

“Smatram to odličnom prilikom da završim školovanje, ali i opstanem u poslu, jer je prevelik rizik napraviti pauzu i vratiti se nakon par godina. Još nisam razmislila šta želim da upišem nakon srednje škole, možda upišem fakultet u inostranstvu, što je odlična prilika koju mi pruža manekenstvo”, objasnila je ona.

Još jedna dobra stvar koju sa sobom nosi manekenstvo je i zarada koja, kaže, nije ni milionska, ni toliko mala da modeling bude gubljenje vremena.

“Naravno, iznos koji će djevojka zaraditi zavisi i od veličine posla, ali i od veličine njenog imena”, priznaje Đuranovićeva.

Uživala radeći sa Viktorijom Bekam

Đuranovićeva je imala priliku da prošle godine radi i za Viktoriju Bekam i to na reviji nakon koje su mnogi kritikovali suprugu nekadašnjeg fudbalera Dejvida Bekama za propagiranje previše mršavih manekenki.

“Kao što sam već rekla, od modela se očekuje da bude mršav. Nemaju svi istu visinu, težinu, obim struka i kukova. Neke cure djeluju mnogo mršavije nego što jesu, dok neke djeluju kao da ne pripadaju pisti”, pojasnila je crnogorska manekenka, koja je otkrila i kakva je britanska dizajnerka i pjevačica.

“Viktoriju Bekam sam upoznala u septembru tokom Fashion Weeka u Njujorku. Ni na kraj pameti mi nije bilo da neko kao što je ona, s obzirom na to da dolazi iz toliko drugačijeg okruženja i stila života, može da bude tako prijatna i raspoložena za razgovor”, prisjeća se ona i dodaje: “Uživala sam radeći sa njom i njenim timom, a njene kreacije su kao i uvijek znatno drugačije od svih ostalih i svake sezone započne novi trend”.

Galerija