Dizajner Žan Pol Gotje u Crnu Goru ne dolazi zbog novca

Mandić je kazala da su razlozi zbog kojih svjetski dizajneri prave revije u raznim zemljama nova tržišta, prijateljski odnosi i lijepi lokaliteti
142 pregleda 3 komentar(a)
Žan Pol Gotje, Foto: Shutterstock
Žan Pol Gotje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2015. 05:44h

Direktorka modne agencija Fabrika, Vesna Mandić, koja već dugi niz godina organizuje Smotru mode u Kotoru, na presu povodom najave dolaska čuvenog dizajnera Žan Pol Gotjea i njegovog italijanskog kolege Antonija Grimaldija, otkrila je da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti sve prethodne. Ona je dodala da je revija Gotjea zakazana za 24. jul, dok će naredne noći kolekcije predstaviti Antonio Grimaldi i crnogorska kreatorka Anastazija Miranović.

“Žan Pol Gotje je, ne mogu reći najveći, ali je među nekoliko najvećih dizajnera i ne postoji veći od njega. On nije dizajner koji kreira, već stvara modu i on je istorija svjetske mode”, istakla je ona i dodala da će u Kotor doći sa svojom kompletnom ekipom i tom prilikom predstaviti svoju veliku kolekciju.

Na pitanje novinara da li je Gotje imao posebne želje, ona je odgovorila:

“Kada radite sa najvećim svjetskim imenima i otvarate radnju za njih, tačno se zna da su te radnje svugdje u svijetu iste. Kakav je enterijer, kolika je kvadratura, kakve su police, kako treba da izgledaju prodavačice, tako je i sa revijama. Mi svi prolazimo kroz ozbiljno rešetanje i prezentaciju, jer oni sebi ne smiju da dozvole da negdje dođu, a da to bude ispod nivoa koji zahtijeva njihovo ime”.

Ipak, kako Mandićeva tvrdi, Gotje za sebe lično nije imao specijalne zahtjeve, ali će se organizatori u znak zahvalnosti potruditi da obezbijede sve što bi mogao da poželi, te stoga nije otkrila gdje će odsjesti, kako bi mu obezbijedili mir.

Nakon što je upitana za iznos honorara koji je Gotje tražio da dođe u Crnu Goru, Mandićeva je zaključila da bi se kreator uvrijedio da ga je čuo.

“On nije estradna zvijezda i ne ide nigdje zbog para, niti prodaje svoje ime na taj način. Žan Pol Gotje nije tražio nikakav novac da bi došao u Crnu Goru niti traži za dolazak bilo gdje u svijetu”, ispričala je Mandićeva.

Ona je kazala da su razlozi zbog kojih svjetski dizajneri prave revije u raznim zemljama nova tržišta, prijateljski odnosi i lijepi lokaliteti. Ona je otkrila i da je organizovanje Smotre mode koštalo 100 hiljada eura, ali su “troškove smanjili kompenzacijama”.

Bonus video: