Smotra mode u Kotoru: Biće elegantno, svečano i ekstravagantno

Anastazija je jedna od rijetkih modnih kreatora sa ovih prostora koja je imala priliku da svoj rad predstavi i “preko bare”. Naime, jednu od njenih kolekcija imala je priliku da prije tri godine vidi publika u Italiji koja je kolijevka mode
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2015. 19:35h

Modna kreatorka Anastazija Miranović predstaviće se ove godine na Internacionalnoj smotri mode u Kotoru koja će biti održana ispred katedrale Svetog Tripuna 24. i 25. jula u Kotoru. Anastazija, koja je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, svojom kolekcijom zatvoriće ovogodišnju, 18. manifestaciju koju organizuje agencija “Fabrika”.

“Poziv za moje učešće na ovogodišnjoj Internacionalnoj smotri mode u Kotoru dobila sam od gospođe Vesne Mandić i modne agencije 'Fabrika'. Poznato je da je ovo najprestižniji modni događaj ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. Takođe je poznato, da je vrlo zahtjevna selekcija za učešće na smotri. Uz sve to, kao Kotoranka, vrlo odgovrno i s ponosom pristupam pripremama za moje predstavljanje u rodnom gradu, na smotri. Naravno, i ovoga puta je u pitanju potpuno nova kolekcija, od tridesetak modela”, objasnila je na početku razgovora Miranović.

Prethodne dvije Anastazijine kolekcije bile su u čast jubileja- 200 godina od rođena Njegoša i 50. rođendana Plantaža, a šta je pripremila za Kotor otkriva:

“Moram priznati, da je nakon dvije vrlo zahtjevne kolekcije krajem 2013. godine - 'Pod kapom Njegoševom', kolekcija rađena u slavu 200. godišnjice Njegoševog rođenja i 'Okus božanskog', u čast obilježavanja zlatnog jubileja Planataža, ovo, svakako, novi kreativni izazov za mene.

Prethodne dvije revije osim po kolekcijama, bile su vrlo zapažene i po mjestima na kojima su bile prezentovane - Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” na Cetinju, gdje je prvi put u Crnoj Gori na jednom modnom događaju, na pisti koja se proteže kroz više prostorija sa dvije zasebne publike, u datom momentu bilo 70 ljudi, potom Šipčanik - kao novi, tada premijerno eksploatisan modni prostor. Osobenost mog dizajnerskog rada, i uopšte pristupa modi, čini spajanje tradicije i savremenog. Tome sam ostala dosljedna i ovog puta”, tvrdi Miranović, dodajući da će modeli iz nove kolekcije biti elegantni, svečani i ekstravagantni.

“Dizajnirani su za samosvjesnu, dostojanstvenu ženu - ženu sa stavom. Ne bih da otkrivam previše, ali pomenuću, da će modelima i aksesoaru poseban pečat dati tradicionalni crnogorski vez, čija je izrada povjerena Cetinjanki Milevi Mijanović, kao i čuvena dobrotska čipka, zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore, rad Nade Radović iz Kotora. Prisutan je širok dijapazon materijala - svila, brokat, pliš, til, krzno, saten, srebrni i zlatni konac. Vaid i Nevina Turusković će mi i ovoga puta izaći u susret i ustupiti reprezentativne primjerke srebrnih ćemera i odabranog nakita iz svoje kolekcije. Biće tu i kožnih rukavica internacionalno poznate dizajnerke Evice Milovanov Penezić iz Beograda”, obećava Miranović kojoj će ovo biti prvi put da svoju kolekciju predstavi u okviru neke modne manifestacije.

“Iz dosadašnjeg ličnog iskustva zaključujem, da je najbolje kada si sam odogovoran za svaki detalj vezano za prezentaciju sopstvenog rada. Naravno, mnogo je lakše kada ne morate da brinete o mjestu održavanja događaja, manekenima, frizuri, šminki, pisti, osvjetljenju, ozvučenju, koreografiji, odabiru muzike, pozivnicama, malim pratećim stvarima i slično i prepustite se isključivo kreiranju modela. Međutim, zadovoljstvo je mnogo veće, kada vidite da ste uspješno realizovali događaj, ali i ako dođe do nekih propusta, ljutite se na sebe i nastojite da to izbjegnete sljedećeg puta. To je istovremeno luksuz i velika briga i odgovornost, svakako, korisno iskustvo”, smatra Miranović.

Crna Gora još nema pravu modnu industriju

Anastazija je jedna od rijetkih modnih kreatora sa ovih prostora koja je imala priliku da svoj rad predstavi i “preko bare”. Naime, jednu od njenih kolekcija imala je priliku da prije tri godine vidi publika u Italiji koja je kolijevka mode.

“Bilo mi je vrlo značajno predstavljanje na modnom događaju u Italiji. Potvrda od inostranih stručnjaka da je kvalitetno to što radim, dala mi je podstreka za dalji kreativni rad, a predstavljala je i svojevrsnu provjeru mog dosadašnjeg rada. Koncepcijski i kreativno, nije teško pratiti modne trendove. Problemi nastaju kada želite realizovati zahtjevne kreacije i njihovo adekvatno predstavljanje. Naravno, ima kod nas ljudi koji mogu egzekutivno realizovati sve što zamislite, međutim, nije isto raditi u kvalitetnom, najčešće, skupom materijalu ili sintetici. Uz to da podsjetim, mi trenutno u Crnoj Gori imamo svega nekoliko specijalizovanih radnji za metražnu robu - materijale i pozamanteriju, koje drže prilično visoke cijene, jer nemaju adekvatnu konkurenciju na tržištu”, objašnjava Miranović i nada se da će se po tom pitanju stvari nužno mijenjati.

“Na svu sreću, naši kreatori su dovitljivi i vješto se snalaze. Takođe, svega nekoliko agencija u Crnoj Gori radi realizaciju modnih događaja, pa ste i tu u izboru limitirani. Mi još nemamo modnu industriju, sve su to pojedinačni napori i relaizacije”, kaže Miranović.

Galerija

Bonus video: