Makedonsko-crnogorska revija: Nošnje kao razmjena kulturnog nasljeđa

Ambasador Makedonije Aleksandar Vasilevski je na svečanom otvaranju kazao da su makedonske narodne nošnje stvarane kao kolektivna dobit cijelog naroda
81 pregleda 0 komentar(a)
Revija, Foto: Luka Zeković
Revija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2015. 13:31h

Revijom narodnih nošnji iz Crne Gore i Makedonije, sinoć je počela trodnevna manifestacija “Iskra Podgorici”, koja se prvi put organizuje u glavnom gradu.

Ambasador Makedonije Aleksandar Vasilevski je na svečanom otvaranju kazao da su makedonske narodne nošnje stvarane kao kolektivna dobit cijelog naroda.

"Dugi niz godina su se prenosile u nasljeđe i u svom razvoju u sebe uklopile niz elemenata različtih kulturnih uticaja sa ovog dijela Balkana", kazao je Vasilevski.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković - Vukčević je ocijenila da je izložba crnogorske i makedonske narodne nošnje lijep primjer interkulturne komunikacije, koja doprinosi uvažavanju različitosti i skladnoj razmjeni kulturnog nasljeđa.

Manifestaciju “Iskra Podgorici” organizuju akademski centar narodnih igara i pjesama „Iskra“, u suorganizaciji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

Bonus video: