Mirjana Šarac: Muška moda inspirativnija

Mlada crnogorska kreatorka o kolekciji koju je predstavila u Beogradu, inspiraciji i eksperimentima
366 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 18:29h

Mlada crnogorska kreatorka Mirjana Šarac predstavila je svoju kolekciju na nedavno održanoj Nedjelji mode u Beogradu.

"To je moja prva autorska veća kolekcija, s obzirom na to da sam diplomirala prošle godine. U pitanju je muška zimska kolekcija izrađena od kože, teških štofova i pletiva", ispričala je “Vijestima” Šarac, dodajući da je veoma zadovoljna prvim reakcijama na njenu kolekciju.

"Revija je bila veoma uspješna, a za ovih nekoliko dana koliko je prošlo, svi komentari su bili samo pohvalni. Međutim, smatram da treba da prođe još neko vrijeme kako bih u potpunosti sumirala utiske, kao i ispratila sve komentare u vezi s mojom revijom", ističe ona.

Mirjana je diplomirala modni dizajn i kostimografiju na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Lazarevića.

"Na svakoj godini studija sam imala zapažene radove sa kojima sam učestvovala na različitim manifestacijama. Na prvoj godini, to je rad “Haljina” sa kojom sam učestvovala na festivalu “Mikser” i koja je nakon toga bila u izlogu Biblioteke grada Beograda. Na drugoj godini studija učestvovala sam u projektu “Jeansomania” sa kreacijom “LED jakna-kupola” koja je bila prikazana na reviji u klubu “Tube”, dok sam na trećoj učestvovala na Festivalu internacionalnog studentskog teatra sa scenskim kostimom za Don Kihota", prisjeća se Šarac.

Svoj završni rad na osnovnim studijama za predmet Savremeno odijevanje prikazala je na 32. beogradskoj Nedjelji mode i osvojila nagradu “Textil Young Designer Award” u oktobru prošle godine.

"Još mi nije glavna preokupacija praktična upotreba mojih modela, niti razdvajam scenski od modnog kostima. I modeli na ovoj reviji su bili istraživanje kako mojih inspiracija i mogućnosti, tako i eventualne svakodnevne nosivosti. U izradi kolekcije koristila sam kožu, pletivo od neuobičajenih materijala, te vunene štofove kompanije “Tekstil” iz Užica, koja me je prošle godine nagradila", ističe Šarac, i kaže da se stvarajući ovu kolekciju nije bavila modnim trendovima već onim što po njenom shvatanju ili osjećaju definiše savremenog muškarca.

"Snaga i osjećajnost, hrabrost i otvorenost, jednako kao i strah pred onim što nosi budućnost. Zbog toga sam koristila i nježne i grube materijale, kao i “štitove za dušu”. Maksimalno sam vodila računa da kolekcija bude dobro izrađena, što znači sašivena i ispletena kako se ideja o osjećajnosti koja me je pokretala ne bi zagubila u nečemu što bi se moglo nazvati očiglednom manom", objašnjava Šarac, koja je odlučila da svoju karijeru za sada posveti muškoj modi.

Mirjana Šarac (FOTO: Privatna arhiva)

"Za vrijeme studija sam se bavila i muškom i ženskom modom. Međutim, meni su muška moda i kostim bili mnogo inspirativniji i predstavljali veći izazov. Vjerovatno ću se baviti i ženskom modom, ali za sada mi je muška prioritet i interesovanje", sigurna je ona.

Poput svjetskih kreatora, i u Mirjaninoj kolekciji mogu se naći i komadi koji su za svakodnevnu upotrebu.

"Svi moji modeli su vrhunske izrade, dio njih je napravljen od najkvalitetnijih i najfinijih materijala, a dio je izrađen od netipičnih materijala. Smatram da kreacija podrazumijeva i stvaralačku igru. Bez toga za mene posao modnog kreatora ne bi bio privlačan. Dakle, dio mojih modela je nosiv, a dio je izraz moje potrebe i navike da stalno istražujem i eksperimentišem sa materijalima, teksturama i formama", tvrdi keratorka.

Osim njene autorske revije, na nedavno održanoj beogradskoj Nedjelji mode, Šarac je bila učesnik završne revije finalista konkursa “B- FUTURE by Perwoll” gdje im je tema bila crno-bijeli filmovi, a kreatori su imali zadatak da osmisle modele za neke futurističke crno-bijele filmove u 2030. godini.

Još je nema u Crnoj Gori

Za sada, iako dolazi iz Crne Gore, Mirjana svoje radove nije predstavila ovdje.

"Završila sam fakultet prošle godine. Moja je diplomska kolekcija osvojila nagradu “Textil Young Designer Award”, pa je to bio podstrek da maksimalno budem okrenuta radu na ovoj kolekciji. Muški kostim je veoma zahtjevan. Osim modelovanja, zahtijeva i savršenost izrade. Sve ovo mi je oduzimalo dosta vremena. Zato o karijeri kao takvoj nijesam mnogo razmišljala", ističe Šarac, dodajući da će se u narednom peridou svoj rad predstaviti i domaćoj publici.

"Tek kad sam kolekciju vidjela potpuno završenu, shvatila sam koliko je inspirativno vezana za Crnu Goru. Međutim, detaljne planove jos uvijek nemam. Prikazaću je čim mi se ukaže prilika", obećava ona.

To što u posljednje vrijeme u Crnoj Gori sve više mladih kreatora, Mirjanu mnogo ne brine jer se ne plaši konkurencije.

"Drago mi je što je u Crnoj Gori sve više ljudi koji se bave pozivom modnog kreatora. On zahtijeva stalan rad na sebi, beskompromisno visoke standarde, posvećenost i inovativnost. Mjesto pod suncem je pravo svakog pojedinca, a da se izrazim figurativno, koliko će sunce koga grijati najviše zavisi od njega samog", smatra Šarac.

Galerija

Bonus video: