Banović Džuver u Tivtu predstavlja kreacije po motivima grbaljske nošnje

Iako ima pune ruke posla, ipak sve stiže, pa ne zapostavlja ni devetomjesečnu ćerkicu
1 komentar(a)
Marina Banović Džuver, Foto: Facebook
Marina Banović Džuver, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.08.2013. 18:13h

Crnogorska dizajnerka Marina Banović - Džuver, će i okviru modne večeri 6. avgusta u atrijumu ljetnjikovca “Buća-Luković” u Tivtu, predstaviti kolekciju “Miholjski sfumato” izrađenu posebno za ovu priliku.

Za ove modele kreatorka je opet pronašla inspiraciju u nacionalnom kostimu, a ovoga puta je kao uzor poslužila nošnja Grblja, odnosno karakteristična suknja sa faltama.

“I prethodna kolekcija koja je bila prikazana u Majamiju je inspirisana nošnjom, odnosno svi elementi veza su bili sa nacionalnog kostima, a bila je u potpuno bijeloj boji sa srebrnim vezom. Ovo je nastavak te priče u drugom tonalitetu”, kaže Banović – Džuver i otkriva da ovoga puta dominira plava i svjetlije boje poput bež.

“Modeli sada imaju vez i formu grbaljske nošnje”, priča ona i dodaje da su materijali i ovoga puta svileni gabarden, muslin i saten, te da će uz haljine biti predstavljen i stari nakit, odnosno pojasevi i broševi.

Na pitanje da li su kupci više zainteresovani za haljine sa motivima nošnje ili modernije toalete, dizajnerka ističe da zavisi od osobe, profesije kojom se bavi i događaja u okviru kojeg će ponijeti kreaciju.

“Dame koje rade pri ambasadama, ili idu na internacionalni događaj, bilo da li su u pitanju biznis varijante, proslave ili predstavljanje svoje zemlje, uglavnom se odlučuju za haljine sa etno motivom. Recimo pjevačica Andrea Demirović je nedavno nosila takvu haljinu na internacionalnom takmičenju u Švedskoj”, pojasnila je ona.

Sa druge strane, kaže, maturantkinje, polumaturantkinje i one koji traže haljinu za svadbe, žele modernije varijante.

“Oni često posegnu za nečim što je trend ili čak žele haljinu koju su vidjeli na poznatoj osobi”, ispričala je Banović – Džuver, dodajući da izrada haljina sa etno motivima traje duže, pa su i skuplje.

Pored kolekcije “Miholjski sfumato”, dizajnerka radi i na novoj liniji svečanih haljina, a planira da se predstavi i 3. septembra u podgoričkom Atlas Kapitalu na manifestaciji kojoj bi trebalo da prisustvuju dizajneri iz regiona.

Iako ima pune ruke posla, ipak sve stiže, pa ne zapostavlja ni devetomjesečnu ćerkicu.

“Nije teško. Ako imate porodicu i nekoga ko vam pomaže, sve se iskombinuje. Imam odličan tim ljudi sa kojima radim i kada ja nisam u ateljeu, oni imaju skice i mogu da rade svoj posao, ali i ja odvajam vrijeme za rad zbog klijenata, ali i zbog kolekcija”, objasnila je ona.

Modno veče 6. avgusta organizuje modno – plesni klub “Da Qui” iz Tivta u saradnji sa Centrom za kulturu, povodom obilježavanja petnaestogodišnjeg jubileja, pa će tako modele nositi sadašnje, ali i najuspješnije polaznice.

Koreografiju, scenario, scenografiju i muziku za ovaj događaj osmislila je predjsednica kluba Sonja Štilet, a voditelj programa biće Vesko Ninković Džaja.

Bonus video: