14-godišnja Baranka sigurno gazi modnim pistama

Baranka Kristina Đurković radila je na reviji frizura Zorana Vukčevića, ali i za brend OVS i srpsku dizajnerku Suzanu Perić
450 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 20:15h

Četrnaestogodišnja Baranka Kristina Đurković već pozirala je za italijanske časopise “Anna” i “Book moda” i nosila kreacije domaćih i inostranih dizajnera koji su posjetili Crnu Goru.

“Roditelji su me upisali na kurs manekenstva i u početku mi je to djelovalo kao zabava i igra. Ali kako sam učila prve korake sve sam se više interesovala i zavoljela moj, mogu reći hobi”, prisjeća se djevojčica, koja radi za beogradsku modnu agenciju Forma Viva.

“Konkurencija je jaka, puno djevojaka se bavi ovim poslom. Na kasting, kao što je bio posljednji za reviju Suzane Perić, dođe i do 50 djevojaka, a izaberu se dvije ili tri iz jedne agencije”, objašnjava manekenka. Smatra da je ključ uspjeha vjera u sebe i harizma koju svi traže.

“Ovo shvatam ozbiljno, pošto namjeravam da se bavim modom u budućnosti, i naravno radim na sebi. Pridržavam se svega što mi agencija savjetuje, kao što je svakodnevni fitnes, pilates, vožnja bicikla i pravilna ishrana”, dodaje Đurković kojoj su najveća podrška roditelji.

“Veliku podršku i savjete dobijam od majke, a otac ide sa mnom i vozi me na revije i ugovara kastinge, dođe mi kao menadžer”, priča uz osmijeh.

Prve revije radila je za dječije kolekcije, a prelomni trenutak u karijeri, kaže, desio se u hotelu Avala u Budvi, gdje je radio njen otac.

“Trebalo je da se održi manifestacija u okviru koje su se predstavljali dizajneri Toni Vard, Lili i Dana Kruzinska, Deida Acero. Za te revije bile su pozvane manekenke iz inostranstva, a mene kao djevojčicu dosta visoku za svoje godine, zapazili su na bazenu i tražili dozvolu od mojih roditelja da učestvujem”, kaže ona i ističe da je tada njen nastup bio u narodnoj nošnji i kreaciji koju su specijalno napravili za nju.

Kasnije se slikala za italijanske časopise Book moda i Anna, radila, između ostalih, revije frizura Zorana Vukčevića, ali i za brend OVS i srpsku dizajnerku Suzanu Perić. Haljinu koju je nosila na reviji ove kreatorke, kupila je za maturu, ali se privatno, kaže, oblači kao i ostali vršnjaci.

Kristini, učenici devetog razreda, škola je, kaže, prioritet.

“Smatram da samo obrazovana i pametna djevojka sa tradicionalnim, pravim crnogorskim vaspitanjem može uspjeti u onome što radi, a da su ipak ljubav prema porodici i zdravlje najbitniji”, pojašnjava ona.

Njeni planovi za budućnost uglavnom su u vezi sa školovanjem, a zbog kastinga misli da bi srednju školu trebalo da upiše u Beogradu. U međuvremenu, nastaviće sa modnim aktivnostima. Očekuje je Fashion Connection u Podgorici, a zatim i revija u Beogradu, otkrila je Đurković, koja bi voljela da u budućnosti prošeta u modelima Kavalija, Prade, ali i Verice Rakočević, Marine Banović, Nataše Pejović i Lazara Ilića.

Galerija

Bonus video: