Dok su druga djeca gledala crtaće, ja sam gledala političke emisije

Još uvijek ne može da imenuje nijednu crnogorsku partiju koju bi izdvojila kao tim za koji bi voljela da radi
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 18:16h

Iako će se uskoro predstaviti na Izboru za mis svijeta, zvanično najljepša Crnogorka Maja Maraš, svoje životne ciljeve i ambicije veže za politiku i njena je želja da se onda kad dođe za to vrijeme bavi međunarodnim odnosima svoje zemlje.

" Studiram Evropske studije na Fakultetu političkih nauka, gdje dosta učim o politici Evropske unije, kao i o međunarodnim odnosima.

Ne sumnjam da ću na fakultetu steći potrebno znanje koje ću sjutra moći da iskoristim kao diplomata za razvoj svoje zemlje i unapređivanje dobre međunarodne saradnje sa drugim državama.

Na fakultetu imamo zaista sjajne profesore, koji vrlo uspješno svoje znanje prenose na studente. Otuda i moja samouvjerenost kad je riječ o budućem zanimanju" kaže Maraševa.

Žene su jednako sposobne

Ona otkriva da je želju da se bavi diplomatijom imala od malena, i prisjeća se da dok su ostalu djecu zanimali crtani filmovi i serije ona je uživala u gledanju političkih emisija i debata.

Želju da se bavi tim poslom shvata veoma ozbiljno i već sada zna šta bi joj bili prioriteti, kada bi dobila priliku da se time bavi.

" Ono u šta jesam sigurna je da ću se u budućem radu, bez obzira na to u kom obliku, uvijek boriti protiv diskriminacije i svakog oblika kršenja ljudskih prava.

Želju da se bavi tim poslom shvata veoma ozbiljno i već sada zna šta bi joj bili prioriteti, kada bi dobila priliku da se time bavi

U tom pravcu, zalagaću se za veći broj žena u parlamentu, u Vladi, i na rukovodećim mjestima bilo gdje. Smatram da crnogorski parlament treba da broji mnogo više žena i da diskriminacija po rodnoj osnovi, ali i svaka druga, treba da se eliminiše.

Žene su isto toliko sposobne da učestvuju i uspješno sprovode odluke o važnim pitanjima, kao i muškarci.

Moram da naglasim, da ne mislim da se u Crnoj Gori ne radi na tome, upravo suprotno, samo smatram da treba mnogo više rada kad je riječ o toj temi, posebno ako se osvrnemo na istraživanje koje je pokazalo da u svijetu žene imaju jako slabu političku moć, a da 60 procenata najsiromašnijih čine upravo žene i dvije trećine njih nema pravo na školovanje i edukaciju.

Takođe, smatram da treba pružati više šansi mladima, a naročito omogućiti im zapošljavanje poslije fakulteta. Što prije dobijemo šansu da se uključimo u društveni život zaposlenjem u okviru svoje struke i pokažemo šta znamo, umijemo i možemo, društvo će imati korist od nas" objasnila je ona.

Nije još izabrala partiju

Ambiciozna misica smatra kako još ne zna dovoljno o političkim sistemima jer je tek na drugoj godini studija kada se upravo to izučava, pa stoga ne može imenovati nijednu crnogorsku partiju koju bi izdvojila kao tim za koji bi voljela da radi.

Visoke poslaničke plate nijesu joj motiv da se bavi ovim poslom

" Pitajte me to za koju godinu, tada ću imati dovoljno znanja i precizno ću moći da vam kažem koja je partija najbliža idealima kojim težim" dodala je ona.

Visoke poslaničke plate nijesu joj motiv da se bavi ovim poslom.

Ističe da nije materijalista, i objašnjava da šta god da radi, radi sa ljubavalju i požrtvovanjem, jer je mišljenja da se pravi uspjesi postižu jedino na taj način.

U Londonu, gdje će izbor za Mis svijeta biti održan 6. novembra, boraviće od 19. oktobra.

Protiv diskriminacije

" Svi smo mi rođeni jednaki sa istim pravima. To što okolnosti učine da neki imaju veće šanse od drugih u bilo kojoj sferi, mogućnost školovanja, zaposlenja, sticanja materijalnih dobara, korišćenja savremenih informacionih i drugih tehnologija i slično, ne znači da ne treba poštovati prava onog koji nema i zna manje nego mi.

Kad bi vlast bila u mojim rukama, bavila bih se suzbijanjem svakog vida diskriminacije" priča odlučno ovogodišnja mis Crne Gore.

Nema podrške za ljepotice

Ipak, sada joj je prioritet da što bolje predstavi svoju zemlju u Londonu i da ostvari što je moguće bolji plasman, iako smatra da je djevojkama sa naših prostora teže da se plasiraju dobro, ne zbog toga što nijesu dovoljno lijepe, već zbog nedovoljnih priprema za takmičenje.

Maraševa nam otkriva kako se ona za izbor najljepše prijavila sama jer voli izazove

" U drugim zemljama titula mis djevojci donosi poseban tretman. Veliki tim ljudi radi za nju skoro cijele godine i priprema je za svjetsko takmičenje, tako da ona zaista uživa u tituli koja joj je dodijeljena.

Kod nas to drugačije funkcioniše, i zato je teško puno očekivati od djevojke koja ima mjesec dana za pripreme, a pri tom većinu stvari obavlja sama bez neke velike, ili čak nikakve podrške, kazala je ona i naglasila da će bez obzira na to, ovu priliku iskoristiti da svoju zemlju promoviše na pravi način, kroz njenu bogatu istoriju,tradiciju i kulturu.

Maraševa nam otkriva kako se ona za izbor najljepše prijavila sama jer voli izazove i smatra da joj ova pobjeda može donijeti kako nova poznanstva i kontakte tako i putovanja i brojna nova iskustva.

Galerija

Bonus video: