Mis Crne Gore: Pokazaću da ne važi stereotip - lijepa, a glupa

"S obzirom na to da sam osoba koja vjeruje u sadašnjost, nikada se ne bih vraćala u prošlost i ne razmišljam previše o budućnosti"
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 19:35h

Nakon izbora za mis Crne Gore, Maja Maraš polako sumira utiske i uživa u priznanju koje je dobila.

Kao zvanično najljepša Crnogorka svoju državu će već početkom novembra predstavljati na svjetskom takmičenju.

Ova dvadesetogodišnja Podgoričanka naglašava da sterotipi o misicama više ne važe, a u razgovoru za Vijesti, priča i o svojim životnim stavovima, ljubavi, objašnjava zašto je važno raditi na sebi, otkriva ko su njeni uzori, kako provodi slobodno vrijeme...

• Kako je došlo do toga da se prijaviš za izbor za mis Crne Gore?

- Nijesam ja od onih koje kažu da su ih prijavili mama i tata, već sam to ja sama uradila jer sam htjela da vidim kako ću se plasirati i kako će se ljudima svidjeti moja ličnost, izgled. Osoba sam koja voli da se takmiči.

• Dobila si stipendiju od UDG-ja, ali pošto si student Fakulteta političkih nauka, šta ćeš uraditi sa njom?

- Završiću tri godine na sadašnjem fakultetu,a onda bih mogla specijalističke ili master studije da upišem na UDG-ju.

• Koji je tvoj životni moto?

- S obzirom na to da sam osoba koja vjeruje u sadašnjost, nikada se ne bih vraćala u prošlost i ne razmišljam previše o budućnosti, vodim se samo onim što mi se dešava u trenutku.

Tako da je i moj moto vezan za to, a on bi glasio - ne smijemo da dozvolimo da nas sat i kalendar ograničavaju, jer ćemo zaboraviti i zanemariti svaki trenutak života, a treba da u ovom momentu sve damo i učinimo, što će se vjerovatno kasnije u budućnosti i isplatiti.

Prošlost je nešto što je iza nas i ne treba da se osvrćemo jer ne možemo promijeniti ono što nam se već desilo.

• Da li ćeš pokušati da razbiješ stereotip da su djevojke koje dobiju titulu mis lijepe, ali ne i toliko inteligentne?

- Mislim da je to samo stereotip koji više ne važi. Danas ima toliko cura koje su, uz ljepotu i veoma inteligentne.

Neću biti skromna pa ću reći da sam ja zaista takva. Za moju ljepotu i spoljašnji izgled je zadužena majka priroda, roditelji, a ja za ono iznutra, intelekt i duh.

Danas ima toliko cura koje su, uz ljepotu i veoma inteligentne. Neću biti skromna pa ću reći da sam ja zaista takva

Mnogo radim na tome i trudim se da se usavršavam. Osoba sam koja svakodnevno uči, ne samo čitajući već se trudim da upoznavajući nove osobe upijam njihove kvalitete, savjete.

Zato smatram da više ne važi onaj stereotip lijepa a glupa. Nadam se da ću baš ja pokazati da to više nije tako.

• Šta voliš da čitaš?

- Knjiga koju čitam je “Crveni sari”, Havijera Moroa. Inače sam veliki zaljubljenik u Indiju, koju sam imala priliku da posjetim početkom maja.

Ovo je knjiga posvećena Indiri Gandi i njenim sinovima, govori o političkom sistemu za vrijeme njene vladavine, o tome kako je ona promijenila svoju zemlju.

Za moju ljepotu i spoljašnji izgled je zadužena majka priroda, roditelji, a ja za ono iznutra, intelekt i duh

Opisuje uticaj jedne žene, velike ličnosti u Indiji, tako da sam oduševljena romanom. Kada je u pitanju ta zemlja, fascinira me što u Indiji ljudi žive siromašno, a opet zrače pozitivnom energijom i što se raduju svakom novom trentuku.

• Pomenula si Indiru Gandi kao ženu koja je ostavila jak pečat u istoriji. Da moraš da biraš čiji bi život mogla da živiš?

- Ona je jedna od osoba kojima se divim. Ipak, ne bih voljela da živim ničiji život jer sam čvrsta i odlučna osoba, sa stavom. Želim da izgradim svoj lični karakter, dakle, da budem jedinstvena ličnost i da živim po svojim mjerilima.

Ipak, moram izdvojiti osobu koja me je učila da budem uspješna, koja je divna i puna savjeta - moja baka, oličenje crnogorske mudrosti, pravi mi je, istinski uzor.

• Kako je tvoj momak reagovao po završetku izbora?

- Prije svega, srećna sam i zaljubljena....

Opširnije u štampanom izdanju za 30. avgust

Galerija

Bonus video: