Jelena Roganović Đurić predstavlja nove modele: Crna Gora je neiscrpna inspiracija

Modna kreatorka Jelena Roganović Đurić predstaviće svoje radove publici u Bosni i Hercegovini kao učesnik manifestacije “Golub mira”
3311 pregleda 2 komentar(a)
Modeli Jelene Roganović Đurić, Foto: Goran Roganović
Modeli Jelene Roganović Đurić, Foto: Goran Roganović

Crnogorska kreatorka Jelena Roganović Đurić predstaviće svoje modele i publici u Bosni i Hercegovini, a u okviru manifestacije Međunarodni festival mode “Kakanj 2019 - Golub mira”, koja se večeras održava u Sarajevu.

Kako navode organizatori u pitanju je događaj koji spaja modu, eleganciju, raskoš i ljepotu, a sve se odvija u koncertnoj dvorani “Dom”.

“Na mjestu gdje su se krojile odore i haljine za kraljeve i kraljice, odlučili smo da ljeto traje malo duže i da u septembru organizujemo Internacionalni festival mode BiH “Golub mira”. Festivalski duh će udahnuti gosti iz regiona i zemalja EU koji će domaćoj publici, ali i gostima iz drugih gradova i država predstaviti najkvalitetniji program, najmoderniji dizajn protkan savremenim trendovima mode. Kroz iglu i šivenje i moderne dizajne želimo da spojimo region, te da pošaljemo snažnu poruku mira i ujedinjenja”, pojašnjavaju organizatori.

O prilici da se predstavi u Sarajevu, ali i modelima koje će tamošnja publika vidjeti, Roganović Đurić je pričala za “Vijesti”.

“Pozvana sam kao predstavnik Crne Gore u ovom projektu što je od velikog značaja, a pogodilo se da je moja posljedja kolekcija inspirisana našom istorijom, pa je idealna za taj trenutak”, počinje razgovor Roganović Đurić.

“S obzirom na to da se radi o manifestaciji koja ima za cilj povezivanje ex-Yu država i nosi snažnu poruku ‘Golub mira’, imam veliku želju da prikažem kolekciju koja crpi inspiraciju iz Crne Gore. Želim predstaviti našu zemlju upravo na taj način i podstaći sve na to, kako je nekada bilo”, pojasnila je ona.

“Crna Gora je veoma inspirativna zemlja. Mogu reći umjetnicima, vječita i neiscrpna inspiracija. Tako me je i ovoga puta dio naše istorije podstakao na ovaj projekat. Naš zadatak je da istoriju sačuvamo od zaborava zato dajemo značajan doprinos oživljavanju vremena kojeg se sjećamo sa nostalgijom i ponosom”, nastavlja modna dizajnerka.

“U realizaciji ovog složenog projekta sam pošla od samog izvora, proučavanjem originalnih odjevnih primjeraka koje sam prilagodila svojoj stvaralačkoj viziji. Opredijelila sam se za glamur koji vezujemo za imidž crnogorskih princeza, obrazovanih u inostranstvu, koje su pratile visoke standarde evropske mode tog vremena”, istakla je Roganović - Đurić, dodajući da je upravo zbog toga koristila materijale kao što su svila, lepršavi muslin, čipka, zlatovez, perle...

“Koncentrisala sam se na kreiranje modela koje karakterišu prefinjenost i elegancija. Manifestacija koja se održava u Bosni i Hercegovini - ‘Golub mira’ je zapravo ono što povezuje dizajnere sa prostora bivše Jugoslavije. Organizatori nas žele ujediniti kada je riječ o umjetnosti i to je zaista nešto što prija i što ovu priču čini posebnom”, smatra ona.

Kada su u pitanju same kreacije, iako su inspirisane dvorskim haljinama, prema riječima dizajnerke veoma su nosive, a dodaje sa ponosom i da nemaju rok trajanja.

“Kreirane su za svečanije prilike, mada ih ne vežemo time. Prepuštamo damama da biraju gdje će se i kada osjećati najbolje u njima. Svi modeli su nosivi, najvažnije je pronaći onaj koji će na pravi način istaći vašu posebnost. Moja kolekcija je izrađena sa dosta ručnog rada i autentičnih motiva”, kazala je crnogorska dizajnerka koja će na manifestaciji “Golub mira” predstaviti 15 modela.

Moda iz cijelog regiona

Osim Roganović Đurić na manifestaciji u Sarajevu predstaviće se i srpska kreatorka Marija Šabić, koja iza sebe ima priznanje “Serbia Washion Weeka” i nagradu za najbolju ženu u 21. vijeku u oblasti mode, a u Crnoj Gori često je kreirala haljine za takmičenja u ljepoti.

Sarajevska publika vidjeće i modele Emine Husedžinović - Ibrahimović, koju su mediji proglasili za najbolju dizajnerku BiH, kao i Anu Kujundžić iz Splita, koja radi i kao kostimograf na pozorišnim predstavama. Učesnice modnog dijela su i Marina Kosarić iz Ukrajine, Lidija of Denmark iz Danske i mnogi drugi..

Bonus video: