SVE STALO

Visoka moda ide na pauzu

Pandemija je pogodila svjetske modne kuće koje su odlučile da ne prave sezonske kolekcije, a crnogorski kreator Lazar Ilić je siguran da će se gledanje na modu promijeniti i kod nas
1151 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Ilić, Foto: Vesela Radović Mišković
Lazar Ilić, Foto: Vesela Radović Mišković

Zbog pandemije virusa korona sve manifestacije su odložene, uključujući i modne koje su trebale da se održe tokom proljeća, pa je aktuelna situacija uticala i na modnu industriju.

Zato i ne čudi odluka velikih svjetskih modnih kuća, poput Gučija i Armanija da više ne prave sezonske modne revije, odnosno da naprave samo dvije prezentacije godišnje.

Prema pisanju italijanske štampe, ova odluka bi se mogla nazvati “Efekat pandemije kovida-19”.

“Odustajemo u budućnosti od zamornog ritma sezonskih revija, i više vremena ćemo posvetiti osnovnom poslu - kreativnosti. Ubuduće ćemo se sastajati samo dva puta godišnje kako bismo podijelili nove kolekcije. Ritam modnih revija biće neregularan i maksimalno slobodan, mješavina pravila i žanrova, a orijentacija će biti na nove prostore i komunikacijske platforme”, rekao je Alesandro Mikele, koji je od 2005. godine na čelu kreativnog dijela modne kuće Guči.

Kreativni direktor Gučija kaže da je želja te modne kuće da napuste dosadašnju praksu davanja naziva kolekcijama, koji su prema njegovim riječima “kolonizovali svijet mode”. Tako, ova modna kuća planira da izostavi termine “krstarenje” (cruise), “pred-jesen” (pre-fall), “proljeće-ljeto” (spring-summer), “jesen-zima” (fall-winter).

“Čine mi se kao ustajali i siromašni izrazi, inicijali bezličnog diskursa, čije smo značenje izgubili. Ubuduće umjesto bezličnih fraza naše kolekcije će nositi imena vezana za klasičnu muziku: simfonija, rapsodija, madrigali, noćna igra, uvertira, koncerti i minueti”, objašnjava Mikele.

On je poručio “da u ovoj apokaliptičnoj fazi poziva sve izvanredne ljude koji rade u firmi da preorjentišu vrijeme i rad ka humanijem smjeru”.

No, nije samo kovid-19 uticao na velike svjetske modne brendove, pandemiju su dobro na svojoj koži osjetili i crnogorski karatori i organizatori modnih manifestacija. Naime, nakon što su odloženi Fashion Week i Fashion Conection, ni crnogorski kreatori nijesu mogli da predstave svoje nove kolekcije. “Mislim da je svakako ova pandemija više uticala na velike modne brendove, nego na mene ili nekoga od domaćih kreatora. Ipak su u pitanju firme sa bilionskim biznisom i velikim zaradama po kolekciji, koji imaju klijente visoke platežne moći, tako da me njihova odluka o tome da nema više sezonskih modela nije iznenadila. Mislim da će sad svi razmišljati u tom pravcu da imaju što nosivije modele, koji se lako mogu iskoristiti u više kombinacija”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” jedan od najtraženijih crnogorskih kreatora Lazar Ilić.

Kako kaže, pandemija je uslijedila baš u periodu kad kreatori, ne samo u Crnoj Gori imaju najviše posla.

“Kroz modni biznis, u kojem sam već godinama, naučio sam da je ovo svima nama bio najplodniji i najbolji period u sezoni. Međutim, kako su otkazane modne manifestacije, ali i svadbe, mature i polumature, nije bilo ni prodaje. Zato mislim da će se upravo zbog pandemije umnogome promijeniti i odnos prema garderobi i uopšte modi. Naime, modni sladokusci koji su do sada bili spremni da za jedan komad izdvoje velike svote i da ga naruče samo za jednu priliku, od sada će drugačije gledati na garerobu. Njihov cilj će biti da ga iskoriste u više varijanti, i mislim da dugo još neće biti potrebe za visokom modom. Recimo, svi oni koji su naručili haljine prije pandemije, sad na istima traže korekcije i nema više potražnje za perlicama, šljokicama, i drugim modnim detaljima, uglavnom je sve svedeno”, priča Ilić koji je tokom ova dva mjeseca, koliko su u Crnoj Gori trajale privremene mjere protiv širenja virusa, smislio i novi koncept.

“Imam ideju za dva nova biznisa. Ono što imam u planu je da se vratim nekoliko koraka unazad i oživim ‘staru modu’, pa ću tako u narednom periodu praviti stvari koje su nosivije, jer sam posljednjih godina bio fokusiran isključivo na svečane haljine. Međutim, i kroz te nosivije modele potrudiću se da vratim seksipil”, obećava crnogorski dizajner.

Za sebe kaže da je kontrol frik, pa već u planu ima kako će dalje razvijati svoj biznis.

“Volim uvijek da znam šta radim, tako da već imam osmišljen plan A, B i C. Od onih sam koji razmišljaju pozitivno, pa se nadam da će se brzo sve ovo završiti. Svakako da prezenrtacija kolekcija, sve i ako se stanje poboljša neće biti prije oktobra, ali i ako se to ne desi imam osmišljen plan prezentacije preko interneta, mislim da je vrlo interesantan i niko ga do sada nije radio”, pohvalio se Ilić koji se tokom pandemije pridržavao svih propisanih mjera.

“Bio sam kući i tek sam juče prvi put poslije nekoliko mjeseci izašao i popio kafu. Svo vrijeme sa bio sa majkom kući, družili smo se, dok su sestre jednom nedjeljno dolazile kod nas”, priča Ilić kako je provodio vrijeme tokom pandemije, no, koristio ga je i za kreativni rad.

Uvoz je takođe zbog pandemije stopiran, pa je najteže bilo nabaviti “sredstvo za rad”- materijale.

“Kako sam posljednje porudžbine primio u januaru i februaru, dakle, prije pandemije, sve materijale sam nabavio na vrijeme. Tokom pandemije nije bilo poručivanja, pa nijesam ni imao potrebu da tražim materijal, već sam ga ima dovoljno da završim ono što sam započeo”, zaključuje Ilić.

 Pravio maske za KC i domove zdravlja

Kao i većina kreatora i Ilić se uključio u akciju pravljenja maski od materijala.

“Pravio sam maske za Klinički centar (KC), kao i domove zdravlja u Podgorici, Tivtu, Kolašinu i Budvi. Iako je potražnja bila velika, nijesam mogao da odgovorim svima, jer smo radili maske dok je bilo materijala”, priznaje kreator.

Iako su tokom pandemije neki modni sladokusci masku doživljavali kao “modni detalj” pa je bilo i onih koji su željeli da one imaju autorski pečat kreatora, Ilić nije želio da profitira na ovoj pandemiji.

“I sam ne podnosim masku i teško mi pada da je nosim. Nadam se da se neće još dugo nositi već da će uskoro ovaj ‘modni detalj’ otići u istoriju”, poručuje Ilić.

Preporučujemo za Vas